"Srbija nema naftu, more, zlato, ali ima poljoprivredu i hranu". - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Srbija nema naftu, more, zlato, ali ima poljoprivredu i hranu”.

  Međunarodni poljoprivredni sajam, 86. po redu, otvoren je u Novom Sadu i na njemu učestvuje više od 1.500 izlagača, među kojima i tri vodeća proizvođača traktora iz Indije.

  Na ovogodišnjem sajmu, svoje proizvode i usluge predstavlja 1.518 firmi, institucija i organizacija iz zemlje i iz više od 60 država. Ove godine Sajam prvi put ima i Zemlju partnera – Italiju, i Zemlju prijatelja – Tunis.

  Gradonačelnik Miloš Vučević izjavio je na otvaranju da je u Srbiji povećan nivo subvencija i preferencijalnih kredita za poljoprivrednike, dodajući da je ove godine budžet Ministarstva poljoprivrede je za sedam milijardi veći nego prošle godine.

  On je posebno ukazao na potrebu povezivanja nauke, poljoprivrede i obrazovanje.

  Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ocenio je na otvaranju Sajma da “Srbija nema naftu, more, zlato, ali ima poljoprivredu i hranu”.

  “To je stvar koja treba da nas vodi u sektoru prehrambene industrije. Imamo suficit od dve milijarde evra, zahvaljujući odličnoj saradnji s našim prijateljima stranim zemljama, koje su i ove godine na Poljoprivrednom sajmu”, rekao je Nedimović.

  On je podsetio da je organska proizvodnja u fokusu u Zapadnoj Evropi i pozvao posetioce da posete posebnu manifestaciju resornog ministarstva posvećenu upravo organskoj proizvodnji i srpskim proizvodima.

  Na Novosadskom sajmu prvi put će nastupiti i Udruženje proizvođača i dilera poljoprivrednih mašina iz Rusije, a biće predstavljeni i brojni noviteti, sa akcentom na preciznoj i digitalnoj poljoprivredi.

  Poljoprivrednici iz Srbije i zemalja regiona mogu da računaju na niže cene mehanizacije, a najavljeni su popusti do 10 odsto.

  Indijsko-srpski traktor

  Ambasada Indije saopštila je da na sajmu u Novom Sadu izlažu indijski proizvođači poljoprivrednih mašina, opreme i pratećih delova.

  Na sajmu učestvuju i tri vodeća indijska proizvođača traktora – firme Mahindra, Sonalika i TAFE, čiji su traktori izloženi na sajmu. Posle preuzimanja srpske firme IMT, indijski TAFE predstavio je nekoliko IMT modela.

  Izvor: 021, BIZLife, Agencije

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Komentari

  • TRex

   „Srbija nema naftu, more, zlato, ali ima poljoprivredu i hranu“. Srbija ima bakar, zlato i litijum, pa će rudarstvo biti najveći izvoznik. "Bor Copper", kojim upravlja kineski većinski vlasnik, već sada je prvi na listi izvoznika, ispred Fijata koji je i veliki uvoznik.

  • Zoran

   "Srbija nema naftu, more, zlato, ali ima poljoprivredu i hranu“, u kojoj je hrana najskuplja u Evropi. Srbija je jedna propala zemlja u kojoj caruju laž, krađa, korupcija, nemoral i sl.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE