Počeo sedmi Belgrade SAXperience

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Počeo sedmi Belgrade SAXperience

  Sedmi međunarodni festival saksofona – Belgrade SAXperience počeo je sinoć online koncertom Duo Aloj iz Austrije koji čine saksofonistkinja Mojca Pecman i pijanistkinja Ana Marković.

   

  Slušaoci su preko društvenih mreža festivala imali priliku da čuju izvođenje kompozicije Maje Bosnić koja je kao porudžbinu Festivala napisala delo za saksofon i klavir. Koncert je podržao Austrijski kulturni forum.

   

  Drugo veče festivala pod nazovom MOSCOW NIGHTS, u sredu 1. oktobra u 20 časova u Ustanovi kulture Stari grad biće posvećeno džez saksofonu kada će nastupiti jedan od najpoznatijih ruskih etno džez saksofonista Oleg Kirejev zajedno sa našim istaknutim pijanistom Draganom Ćalinom. S obzirom da su ulaznice za ovaj koncert unapred već rezervisane, a zbog ograničenosti prostora, publika može da prati koncert i online.

   

  Treće večeri festivala pod nazivom BELGRADE ONLINE, u petak 2. oktobra u Svečanoj sali Skupštine Grada sa početkom u 20 časova nastupiće naš istaknuti saksofonista Milan Savić zajedno sa sjajnim pijanistom Ukijem Ovaskainenom. Savić je diplomirao saksofon na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, i klarinet na FMU u Beogradu.

   

  Uki Ovaskainen je laureat, kao i dobitnik specijalne nagrade Kontemporanea i nagrade publike, na takmičenju Premio Haenu Španiji. Redovno nastupa kao solista i kamerni muzičar u Srbiji, kao i širom Evrope. Izveo je niz od osam različitih solističkih resitala na Kraljevskom danskom konzervatorijumu tokom jedanaest dana, što predstavlja najveći individualni projekat u istoriji te ustanove. Studirao je na Muzičkoj akademiji Sibelijus u Helsinkiju, na Kraljevskom danskom konzervatorijumu.

   

  Oni će izvesti dela domaćih autora, kao i premijeru kompozicije Ivana Brkljačića pisanu za alt saksofon i glas zajedno sa istaknutim mecosopranom Anom Radovanović. Ana Radovanović je završila master akademske studije na Odseku za solo pevanje, i doktorske studije na Odseku za kamernu muziku na FMU u Beogradu. Ulaz na koncert je besplatan, ali s obzirom da su sve karte za koncert unapred već rezervisane, koncert će se prikazivati i online na zvaničnom YT kanalu, kao i na sajtu i društvenim mrežama festivala.

   

  Poslednje večeri u subotu, 3. oktobra sa početkom u 20 časova, koncert pod nazivom BRUSSELS TIMES će se prikazivati online na zvaničnom YT kanalu, kao i na sajtu i društvenim mrežama festivala. Publika će imati priliku da čuje jednog od najznačajnijih saksofonista iz Belgije, Simon Dirika, profesora na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu. Simon Dirik će zajedno sa pijanistom Kazaćo Flavijenom premijerno izvesti porudžbinu festivala, delo naše poznate kompozitorke Svetlane Savić, kao i druga dela savremene muzike autora iz Belgije.

   

  Deo bogatog programa Belgrade SAXperience festivala čine i popodnevni koncerti na otvorenom na različitim lokacijama u centru Beograda – na platou ispred Kulturnog centra Beograda, na Cvetnom trgu, na Trgu Nikole Pašića i na Kalemegdanu. Pored gostovanja najboljih svetskih i domaćih saksofonista važan segment festivala jeste i edukativni program na kome je učenicima i studentima saksofona omogućeno da uče od renomiranih saksofonista koji nastupaju na festivalu. Online majstorski kursevi Belgrade SAXperience festivala biće održani u Kulturnom centru Beograda.

   

  Festival je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.

  Više na belgradesaxperience.com

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE