"Podizanje stambenog kredita je velika životna odluka"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Podizanje stambenog kredita je velika životna odluka”

  Ekonomski stručnjaci napominju da je trenutno idealna situacija za podizanje stambenog kredita a sa tim se slaže i Nebojša Pantelić, direktor funkcije upravljanja mrežom i stanovništvom u „Vojvođanskoj banci“: „Kada pogledate ponudu banaka, videćete da su kamatne stope rekordno niske.  Sada se kreću od 2,9 do četiri odsto i upola su manje nego pre šest, sedam godina. U Vojvođanskoj banci kamatna stopa na stambene kredite, osigurane kod NKOSKa, iznosi 2,71 odsto (EKS od 3,16 odsto). Povoljnim uslovima kreditiranja pogoduje i vrednost kamatne stope Evropske centralne banke euribora, u odnosu na koju se formiraju kamate na kredite u evrima. Trenutno je negativna i iznosi -0,2 odsto. Ovo je idealan trenutak i za refinasiranje skupih stambenih kredita, jer su banke od nedavno korigovale proviziju za obradu zahteva za kredite za ovu namenu. Dok je ranije iznosila između dva i četiri odsto i predstavljala ogromnu svotu koju je potrebno izdvojiti za refinasiranje, banke su je sada svele na najviše do jedan odsto ili pak ukinule kao što je uradila Vojvođanska banka“.

  Kakva je situacija u Vojvođanskoj banci? Da li postoji povećana tražnja za kreditima ove vrste?

  U prethodnoj godini potražnja za stambenim kreditima u „Vojvođanskoj banci“ je porasla za 80 odsto u odnosu na prethodnu. Naši klijenti su prepoznali da je sada zaista najpovoljniji trenutak za ovu vrstu pozajmice, a za našu banku su se opredelili jer žele da na siguran, jednostavan i dugoročan način reše svoje stambeno pitanje.

  Šta bi građani trebalo da znaju prilikom odabira banke i donošenja odluke o apliciranju za stambeni kredit?

  Podizanje stambenog kredita je velika životna odluka kojoj bi građani trebalo da pristupe ozbiljno. Prvi korak je da dobro promisle i izračunaju da li mogu redovno da servisiraju rate kredita. Drugi je da obiđu što više banaka, raspitaju se o svim uslovima. Važno je da već na informativnim razgovorima zatraže procenu troškova za podizanje i obradu kredita. Ovi izdaci variraju od banke do banke i neretko se razlikuju i po nekoliko hiljada evra za isti iznos kreditiranja.

  Još jedna preporuka je da se građani dobro raspitaju o osiguranju kredita kod Nacionalne korporacije i osiguranju života. Ovo više nisu obavezne stavke u nekim bankama, ali su svakako preporučljive. Iako ćete u samom startu imati veće troškove, osiguranje kredita i života će vam doneti niže kamatne stope, veće uštede po pitanju plaćene kamate i sigurnost na duži rok.

  Šta je ono što ih najčešće interesuje kada dođu da se raspitaju za stambeni kredit u Vašoj banci?

  Prvo pitanje većine klijenata odnosi se na kamatu, dužinu otplate i samim tim na konkretan iznos mesečne rate.
  Drugo pitanje je po pravilu : „Koliki iznos kredita banka može da mi odobri?“. Ova veoma česta nedoumica nas je podstakla da građanima omogućimo da dobiju predodobrenje i pre pronalaženja konkretne nekretnine. Na taj način oni u samom startu mogu da saznaju kojom sumom za kupovinu stana raspolažu, odnosno koji iznos kredita će im biti odobren.
  Još jedna nedoumica odnosi se na kupovinu nekretnina u starogradnji i novogradnji. Banke ovde ne prave razliku i prihvataju kao predmet kupovine nepokretnosti i u novogradnji i staroj gradnji,  pod uslovom da te nepokretnosti  ispunjavaju zakonom propisane uslove da se na njima može uspostaviti hipoteka. Zato je za klijente od velike važnosti da pre kupovine konsultuju ili stručnjake u toj oblasti ili dođu u svoju matičnu banku gde će podneti zahtev za stambeni kredit.

  Izvor: BIZLife magazin

  Piše: Zoja Vukšić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE