Polemika se nastavlja: Direktor RZS da objasni kako je 60.000 zaposlenih manje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Polemika se nastavlja: Direktor RZS da objasni kako je 60.000 zaposlenih manje

  Za javnost bi bilo značajno da direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Srbije Miladin Kovačević objasni zašto je na prelazu iz 2018. u 2019. broj zaposlenih smanjen za 6.900, višestruko manje nego na prelazu 2019. u 2020. godinu, kaže saradnica Fondacije Centar za demokratiju u Sarita Bradaš.

  Bradaš je to navela u odgovoru Kovačeviću koji je reagovao na njenu izjavu Beti da je broj zaposlenih u prvom kvartalu ove godine smanjen za 60.800 u odnosu na kraj 2018. godine i početak 2019. godine “što se ne može tumačiti sezonskim oscilacijom”.

  https://www.bizlife.rs/posao/kovacevic-broj-zaposlenih-nije-smanjen-zbog-korone/

  Kovačević je izjavio da je “situacija bila gotovo ista na prelazu 2016. u 2017. i 2017. u 2018. godinu, kada je ukupna zaposlenost početkom godine opadala za preko 70.000, da bi se kasnije tokom godine vraćala na uzlaznu trajektoriju započetu još 2014. godine”.

  Bradaš je upitala Kovačevića, s obzirom na to da je naveo i podatke o broju zaposlenih na dan 29. maj ove godine od 2.199.538 registrovanih zaposlenih “na osnovu istraživanja RZS, a prema podacima Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i Statističkog poslovnog registra”, ne misli li da je time prekršio načelo javnosti iz člana 5. Zakona o zvaničnoj statistici”.

  Dodala je su prema tom članu obrađeni i neobradjeni podaci zvanične statistike, kao i sve informacije o primenjenim metodima i izvorima podataka koje koriste odgovorni proizvođači zvanične statistike – javni i istovremeno dostupni svim korisnicima.

  “Nama uživaocima zvanične statistike trenutno su dostupni podaci o registrovanoj zaposlenosti za april 2020. godine prema kojima je broj zaposlenih u odnosu na februar 2020. smanjen za 9.700”, navela je Bradaš.

  Istakla je da je “ne manje bitno, postoji li odgovornost institucije na čijem je čelu u pogledu kršenja načela javnosti kada predsednik Republike u javnim nastupima navodi podatke o zaposlenosti koji javnosti nisu dostupni”.

  “Da li ste suprotno zakonu dostavili podatke predsedniku pre nego što su dostupni javnosti”, upitala je Bradaš Kovačevića.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE