Poljska kaznila Francuze zbog "Severnog toka 2" - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Poljska kaznila Francuze zbog “Severnog toka 2”

Poljski antimonopolski regulator UOKiK kaznio je sa 40 miliona evra francusku kompaniju Anži enerdži, jednu od pet evropskih kompanija uključenih u finansiranje gasovoda “Severni tok 2”, u sklopu antimonopolskog postupka protiv ruskog Gasproma.

Kompanija Anži je, prema tvrdnjama UOKiK, odbila da dostavi dokumenta i informacije o ugovorima koje je potpisala sa ruskim dobavljačem gasa Gaspromom, što je uzrokovalo značajno kašnjenje akcija UOKiK u vezi sa finansiranjem “Severnog toka 2”.

Portparol Anžija je, u reagovanju na izrečenu kaznu, rekao da kompanija osporava pravnu osnovu odluke i da će uložiti žalbu.

Projektom “Severni tok 2” rukovodi Gasprom, a polovinu finansija obezbedili su nemački Uniper i BASF ogranak Vinteršel, zatim anglo-holandska kompanija Šel, austrijska OMV i francuska Anži.

Ovaj gasovod, koji bi udvostručio kapacitet izvoza ruskog gasa preko Baltičkog mora, Poljska doživljava kao pretnju energetskoj bezbednosti Evrope, i smatra da će ojačati već dominantnu poziciju Gasproma na tržištu, javlja Rojters.

UOKiK je 2016. godine saopštio da će projekat “Severni tok 2” potkopati konkurenciju i blokirao je planirano osnivanje zajedničkog preduzeća između Gasproma i njegovih evropskih partnera.

Kompanije su, nakon toga, odustale od zajedničkog preduzeća i povukle su zahtev za dobijanje odobrenja od UOKiK.

Izvor: Politika, Tanjug

Foto: Gazprom

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE