Poljska kupuje američke avione za 4,6 mlrd. EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poljska kupuje američke avione za 4,6 mlrd. EUR

  Poljske vlasti potpisale su u bazi Demblin ugovor o kupovini 32 američka vojna aviona pete generacije F-35 za 4,6 milijarde dolara koji će početi da patroliraju u vazdušnom prostoru Poljske 2026. godine.

  “Ovo je neobično važan dan za poljsko vojno vazduhoplovstvo, za poljske pilote vojnih lovačkih aviona, za bezbednost Poljske, za bezbednost celog našeg dela Evrope”, kazao je prilikom potpisivanja ugovora predsednik Poljske Andžej Duda.

  Ministar odbrane Marijuš Blaščak potpisao je ugovor po kojem će kompanija Lokid Martin 32 aviona F-35 u verziji A – za konvencionalno poletanje i sletanje, za 4,6 milijarde dolara staviti na raspolaganje Poljskoj 2024. ali najpre za obuku pilota u SAD, dok će prvih 16 F-35 početi da operiše u Poljskoj tek 2026. godine.

  “F-35 je vrh vrhova. To je lovac neuporediv sa bilo kojim drugim. Vojnim vazduhoplovstvima koja ga imaju daje veliku prednost. Kupovina tih aviona je element poljske strategije zastrašivanja”, kazao je ministar Blaščak.

  Ugovor o kupovini je – osim informacija o ceni, tipu F35 i roku kada bi trebalo da bude isporučen – obavijen velom tajne, kao što su bili i pregovori.

  Poljska opozicija ne zamera vladi premijera Mateuša Moravjeckog sam izbor aviona F35, već to što je kupovina pripremljena neuobičajeno brzo, bez tendera, bez pokušaja da poljska vojna industrija dobije “ofset programe”. Ukazuju i na cenu, odnosno da je Belgija dobila 34 aviona za 4,25 milijarde dolara, znači jeftinije nego Poljska.

  Izvor: Politika, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE