Polovina zaposlenih u agencijama ostalo BEZ POSLA - kako ćemo u Grčku ovog leta?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Polovina zaposlenih u agencijama ostalo BEZ POSLA – kako ćemo u Grčku ovog leta?

  Vlada Grčke nedavno je odlučila da dozvoli uzlazak predstavnicima, odnosno vlasnicima srpskih turističkih agencija u tu zemlju kako bi se rešilo pitanje plaćenih turističkih aranžmana.

  Kako će se to realizovati u narednom periodu i tokom predstojeće sezone zavisiće i od protokola koji bi garantovali bezbedno i slobodno međugranično funkcionisanje, a očekuje se da će ta pitanja uskoro biti definisana, na sastanku Saveta EU 21. januara. Nadležni očekuju da bi time bio  omogućen nesmetani razvoj turističke i drugih oblika ekonomske razmene Srbije i drugih evropskih zemalja.

  Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije YUTA Aleksandar Seničić za BIZLife portal kaže da vlasnici agencija, koji imaju zakupe u Grčkoj mogu da odlaze i razgovaraju sa partnerima (uz obavezan PCR test), ali da ipak ostaje da se vidi kako će se situacija odvijati dalje, uprkos interesovanju građana da putuju.

  Što se tiče protokola, Seničić kaže da je važno da on bude definisan tako da imamo garanciju da se granica neće zatvarati za naše građane, ali da i oni u svakom trenutku znaju šta im je potrebno za putovanje i pod kojim uslovima mogu putovati (uz PCR test, brze testove na granici…)

  Budući da su januar i februar ranije bili meseci kada su građani uveliko ugovarali aranžmane, Seničić kaže da su okolnosti sada sasvim drugačije i da agencije za sada uglavnom i ne nude aranžmane van Srbije i okruženja.

  „Trenutno postoji intersovanje građana da putuju na domaće destinacije, planine i banje ali i zemlje u okruženju ali to su uglavnom pustovanja u samostalnoj režiji. Što se tiče regiona, opredeljuju se uglavnom i za skijanje u Bugarskoj, Jahorini..“, navodi Seničić.

  Dodaje da se trenutno pravi analiza poslovanja agencija, toga da li postoje dugovanja, da li ima oštećenih putnika.

  Za sada nema niti mnogo oštečenih putnika, ali ni zamenskih putovanja, ali ipak je sektoru turizma neophodna pomoć prevashodno koja bi bila usmerena opstanku privrednih subjekata, turističkih agencija, da se pomogne vodičima, ostalim radnicima, ističe.

  „U turističkim agencijama do Nove godine više od 50 odsto zaposlenih ostalo je bez posla, nadamo se da dalje u narednom periodu neće biti toliko otkaza, a bespovratna pomoć bila bi od velikog značaja da firme opstanu, a ako sezona krene u opravak da i oni koji su ostali bez posla imaju šansu da se vrate.Ne bi bilo fer da kažemo da pomoći nije bilo ali ona nije dovoljna za turistički sektor jer je nemoguće raditi kada nemate nikakve prihode“, kaže sagovornik BIZLife portal.

  Turističke agencije koje su registrovane kao organizatori putovanja moraju da obezbede polise osiguranja putovanja ili bankarsku garanciju, što je uslov za licencu za poslovanje.

  Kaže i da je do sada oko 115 agencija obnovilo polise osiguranja putovanja, odnosno garanciju banke i može da nastavi posao.

  Problem što ostale to nisu učinile je limitirano izdavanje, a prema njegovim rečima, važno je da što pre bude izmenjen Pravilnik o garancijama putovanja, kako bi se relaksirali uslovi, odnosno obezbedili uslovi osiguranja putovanja koje može da prihvati većina agencija.

  Seničić kaže da ankete pokazuju da ljudima nedostaje da putuju i da bi 30 do 40 odsto prometa bio garant da će sektor preživeti, a da naredne godine dođe do značajnijeg oporavka.

  Navodi i da se agencije u najvećoj meri pripremaju za predstojeću sezonu, a ukoliko putnici strahuju za aranžmane i za koju agenciju da se opredele moći će u APR da provere stanje, ili javno da se informišu o garancijama putovanja koje nude.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay, Beta/ Milan Obradović

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE