Popodnevne dremke "resetuju" sistem: Da li je bolje 10 minuta ili sat i po?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Popodnevne dremke “resetuju” sistem: Da li je bolje 10 minuta ili sat i po?

  Spavanje popodne mnogi smatraju luksuzom, a često i znakom lenjosti, međutim trebalo bi znati koliko je “kratka dremka” zapravo korisna.

  Više istraživanja pokazalo je kako kratko spavanje može povećati koncentraciju i produktivnost, a velike kompanije poput Gugla i Epla to prepoznaju i svojim zaposlenima dopuštaju vreme za kratak dremež.

  Isto tako, istraživanje u Koloradu pokazalo je da su deca koja nisu spavala popodne pokazivala manje radosti i interesa, a imali su i više problema s rešavanjem zadataka, piše thinkinghumanity.com.

  Naučnici s Berklija uočili su da sat vremena spavanja povećava sposobnost učenja i pamćenje. Kratki san je svojevrstan je “reset” sistema, pišu u zaključku.

  10 do 20 minuta

  Stručnjaci tvrde da je “Power nap” od 10 do 20 minuta najbolji za osvežavanje uma i brzinsko povećanje energije i burnosti. Taj kratki san nije dubok kao duže spavanje pa omogućava vrlo brzo ustajanje.

  30 minuta

  Neke studije pokazuju kako spavanje od 30 minuta može, pre pozitivnih učinaka, prouzrokovati i 30-minutno stanje poput mamurluka.

  60 minuta

  Kako je telo ušlo u najdublju fazu sna, spavanjac od sat vremena takođe može izazvati kratko stanje nalik mamurluku, ali s druge strane 60-minutno spavanje može znatno da poboljša memoriju.

  90 minuta

  90-minuti san preporučuje se onima koji nemaju dovoljno sna noću, ali više istraživanja potvrdilo je da može pozitivno uticati na kreativnost i emocionalno pamćenje.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Komentari

  • LOCK

   Samo Google, šturo i glupo istraživanje... i stotine takvih glupih istraživanja bez kreidbiliteta... NASA je pre 40 godina definisala da je 29 minuta idealan odmor za pilote koji voze 12 plus 12. To se potvrdilo preciznim merenjima a ne subjektivnim osećajima kako je ovde definisano. Ta glupa istraživanja će nas koštati nacije! Ljudi veruju tome...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE