Populizam i nejednakost neprijatelji kapitalizma

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Populizam i nejednakost neprijatelji kapitalizma

  Reforma same prirodne kapitalizma neophodna je za borbu sa sve jačim populističkim pokretima širom sveta, saopštio je Svetski ekonomski forum (World Economic Forum – WEF) koji organizuje skup u Davosu.

  Ostvarivanje većeg ekonomskog rasta je neophodno, ali i nedovoljno da se zacele podele u društvu koje su uočljive posle izbora Donalda Trampa za predsednika SAD i referenduma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, dodao je Svetski ekonomski forum.

  U izveštaju organizatora jednog od najvećeg okupljanja političkih i poslovnih lidera navodi se da je “sve veći disparitet u prihodu i bogatstvu” potencijalno najveći pokretač u narednih deset godina.

  “To ukazuje na potrebu oživljavanja privrednog rasta, ali sve veća sklonost ka antiestablišmentskog populizma sugeriše da smo možda prošli fazu u kojoj će to samo popraviti lomove u društvu: reformisanje tržišnog kapitalizma mora biti dodata u planove”, navodi se izveštaju o globalnim rizicima.

  Kao primer povećane nejednakosti, WEF ističe veliko povećanje u platama direktora korporacija, dok se mnogi ljudi u razvijenim privredama i dalje muče posle svetske finansijske krize.

  “Kombinacija ekonomske nejednakosti i političke polarizacije može povećati rizike u svetu, kidanjem socijalne solidarnosti na kojoj počiva legitimitet naših ekonomskih i političkih sistema”, naveo je WEF.

  WEF je pored većeg privrednog rasta naveo da postoji potreba za smanjivanjem rizika od novih tehnologija, ali i za iskoriščavanjem njihovih mogućnosti, kao i za jačenjem globalne saradnje.

  WEF dodaje da neuspeh u rešavanju problema na izvoru rasta populizma predstavlja pretnju koja bi mogla preokrenuti trend globalizacije, ali i ocenjuje da iako populisti krive globalizaciju za gubitak tradicionalnih poslova, razlog može biti i sve brži razvoj tehnologije.

  Kao globalni rizici su navedene i klimatske promene i starenje stanovništva.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE