PORAŽAVAJUĆI PODACI: Tek svaki peti NE ŽELI da ode iz Srbije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PORAŽAVAJUĆI PODACI: Tek svaki peti NE ŽELI da ode iz Srbije

  Istraživanje Infostuda na osnovu podataka u oglasima za posao pokazalo je da 83 odsto ispitanika razmišlja o odlasku iz Srbije.

  Ispitanici koji bi da se isele iz zemlje, kao glavnu motivaciju navode “Život u uređenom sistemu” (42 odsto) i “Mogućnost za bolja primanja” (29 procenata), kao i “Boravak u zdravijem društvenom okruženju” (15 odsto). 

  Od onih koji razmišljaju da emigriraju iz zemlje, ne ohrabruje podatak da bi njih 84 odsto želelo da se odseli dugoročno, odnosno za stalno, dok bi se 16 odsto onih sa namerom iseljavanja vratili u roku od godinu dana, verovatno nakon što bi zaradili nešto novca ili stekli željeno iskustvo.

  Tim InfostudData, iz kompanije Infostud grupa finalizirao je rezultate analize koju je sproveo kao jedan od pobednika izazova Podacima do boljeg razumevanja procesa depopulacije“.

  Ovaj izazov je organizovala Laboratorija za ubrzani razvoj UNDP-a u Srbiji u partnerstvu sa Populacionim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA), uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

  Kada je reč o željenim destinacijama za  odlazak iz zemlje, dominiraju zemlje Zapadne Evrope (Nemačka, Austrija, Velika Britanija),  zatim Severna Amerika (SAD i Kanada), potom Australija i Novi Zeland sa šest odsto i na četvrtom mestu se nalaze zemlje iz regiona (Slovenija, Mađarska, Hrvatska) sa blizu šest odsto.

  Glavni razlozi odlaska loša ekonomska i politička situacija

  Na pitanje zašto toliko ljudi želi da napusti ove prostore, najviše odgovora bilo je vezano je za ekonomsko društvene probleme koje tište naše društvo.

  Kao prvi razlog navodi se loša ekonomska situacija, zatim to što zakoni ovde ne važe za sve jednako, kao i loša politička situacija, odnosno negativna društvena selekcija.

  I pored velikog procenta ispitanika koji razmišlja o odlasku, većina njih je pasivna po tom pitanju.

  Rezultati pokazuju da aktivno na tome radi 23 odsto od onih koji se i dalje školuju i 36 odsto ispitanika koji su na tržištu rada.

  Život u uređenom sistemu glavni motiv za odlazak

  Što se tiče motivacije za odlazak, ispitanici koji već rade ili su nezaposleni, prevashodno žele da nastave život u uređenom sistemu (44 odsto), da bolje zarađuju (30 odsto) i borave u zdravijem društvenom okruženju (15 odsto).

  Studentska populacija češće navodi i motive kao što su nastavak školovanja na dobrom stranom univerzitetu, stručno usavršavanje  i sticanje novog životnog iskustva.

  Najtraženiji vozači i kuvari

  Tokom poslednjih godina primetan je kontinuirani porast ponude oglasa za poslove u inostranstvu, a najveći broj ih je objavljen u toku 2018. i 2019. godine.

  U toku 2020. godine sledi usporenje, verovatno kao posledica pandemije, a što u velikoj meri utiče na tržište zapošljavanja i školovanja u inostranstvu.

  Najveći broj objavljenih oglasa za poslove u inostranstvu, u periodu od 2013. do 2020. godine bio je iz oblasti mašinstva, građevine i IT-a.

  Izdvajaju se još i elektrotehnika, ugostiteljstvo, priprema hrane, zdravstvo i transport.

  Kada se posmatraju pojedinačne radne pozicije, najveća potražnja je bila za vozačima i kuvarima.

  Potom slede građevinski inženjeri, konobari, mašinski inženjeri, električari, doktori i medicinske sestre.

  Kandidati su najviše konkurisali na oglase za poslove u inostranstvu u oblasti tehničkih nauka, trgovine i usluga, kao i turizma i ugostiteljstva, odnosno ekonomije.

  Nemačka najviše traži radnike iz Srbije

  Ponude za poslove u inostranstvu od 2013. godine najčešće su dolazile iz Nemačke, nakon koje slede zemlje iz regiona – Crna Gora i Hrvatska (uglavnom sezonski poslovi) i Slovenija.

  Ako se gleda broj prijava kandidata, redosled je sličan, sa tim da je nešto manje interesovanje u odnosu na ponudu za poslove u Hrvatskoj, a nešto veće za rad u Rusiji.

  U internoj bazi sajta Poslovi Infostud, evidentirano je da je najveći broj onih koji su iskazali želju za odlaskom u inostranstvo visokoobrazovanih (završen fakultet ili master), dok su na drugom mestu osobe sa završenom srednjom školom.

  Što se tiče godina, ubedljivo najveće interesovanje pokazuju oni u razdoblju od 25 do 40 godine, dok je broj onih koji su iznad ili ispod ovog raspona znatno manji.

  Osobe najželjnije novih prilika u inostranstvu su one koje imaju više od 10 godina iskustva, pretežno ekonomisti i menadžeri, mašinci, elektrotehničari i stručnjaci iz IT-a.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE