Poreska identifikovala SVE FRILENSERE, ko ne plati POREZ zatvor i do 10 godina

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poreska identifikovala SVE FRILENSERE, ko ne plati POREZ zatvor i do 10 godina

  Poreska uprava je za list Politiku potvrdila da je identifikovala sve građane koji su ostvarivali prihode iz inostranstva, i dodala da je u stanju da ih kontinuirano kontroliše, odnosno “preduzme sve zakonom propisane mere” u cilju naplate.

  Taj organ Ministarstva finansija nije naveo koliko je frilensera identifikovao i nije precizirao koliko njih ne plaća poreze i doprinose.

  Dodaju i da su poređenjem podataka o uplatama iz inostranstva sa podnetim prijavama identifikovala “veliki broj fizičkih lica koja nisu podnele poreske prijave, obračunala porez i pripadajuće doprinose i izmirila svoje zakonske obaveze“.

  Poreska uprava je ponovila da prihod koji pojedinci ostvare u inostranstvu podleže oporezivanju putem Zakona o porezu na dohodak građana o Zakonima o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

  “Poreska uprava je, u skladu sa najboljom svetskom praksom, uputila poziv poreskim obveznicima da samoinicijativno podnesu poreske prijave. Međutim, ukoliko i pored upućenog poziva ne podnesu poreske prijave i ne izmire svoje obaveze, propisane su prekršajne kazne po Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kao i krivično delo poreske utaje shodno krivičnom zakoniku”, prenosi Politika.

  Po tim zakonima, osobi koja ostvari prihode iz inostranstva, a ne podnese poresku prijavu, novčano će se kazniti svotom od 5.000 do 150.000 dinara, a ukoliko ne uplati porez utvrđen u poreskoj prijavi kazniće se i novčanom kaznom u iznosu od 50 odsto utvrđenog poreza.

  Krivični zakon za utaju poreza propisuje novčanu i kaznu od jedne do pet godine zatvora, ukoliko iznos poreza premašuje milion dinara.

  Ukoliko iznos obaveze prelazi pet miliona domara, pored novčane kazne, propisana je zatvorska kazna od dve do osam godina, dok je za iznose od preko 15 miliona dinara prihoda propisana zatvorska kazna od tri do deset godina.

  Poreska uprava je prošle nedelje pozvala sva fizička lica, koja nisu podnela poreske prijave deviznih priliva iz inostranstva, da to samoinicijativno urade kako bi izbegli prekršajnu odgovornost.

  Nakon toga, na društvenim mrežama organizovano je više neformalnih grupa za suočavanje sa ovim problemom, a peticija “Ne uništavajte frilensere” je premašila 14.000 potpisnika.

  BIZLife vodič za frilensere: Odgovori na 6 KLJUČNIH PITANJA o pozivu PU da se prijavi prihod

  Poreska pozvala programere, influensere i rentijere da SAMOINICIJATIVNO prijave PRIHODE

  Frilenseri dižu glas za SMANJENJE POREZA: „Ne uništavajte IT”

  Izvor: Politika

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • Mima

   Da li je neko kontrolisao one koji su radili na crno u inostranstvu i slali novac u Srbiju.....porez naravno niko nije platio

  • Srdjan

   Ovo je najstrasniji lopovluk koji je jedna vlada sprovela nad gradjanima

  • Deki

   Mene samo zanima kad ce vec doci na red imovina političara i njihova utaja poreza? prvo od onih krupnih posle cemo ove sitne...

  • Moler

   Veliki je problem i za poslodavca tamo negde, jer ako gledamo samo programere, oni izdaju fakture na fiktivne firme, stave svoj lični broj računa i to posle niko ne proverava. To su male pare tamo negde za koje oni rade, a velike pare za Srbiju. Ne znam kako pravdaju kada odu u banku da potpišu saglasnost da su novac dobili od pravnog lica iz inostranstva, baš me zanima. Kada dobijate novac od fizičkog lica iz inostranstva, poreska uprava nema informacija o tome.

  • Baba Branka

   Običan lopovluk. Država je ostala bez para jer se razbacivala kao pijani milioner. Sad zavlači prste u džepove građana.

  • Gordana maksimovic

   Kosovska drzave. A to što radnici u našim firmama masovnonrade neprijavljeni ,a prijavljeni kod privatnika48 sati pa i 56 to državu ne zanima.procesljajte malo trgovinske firme prehrambene pa.cete videti.

  • Brnabaaaa

   I poreska i ova bolesna vlast mogu samo jednu stvar da urade, da ne budem vulgaran.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE