POSAO U HRVATSKOJ: Polovina dozvola već izdato, dogodine bez kvota za strance

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  POSAO U HRVATSKOJ: Polovina dozvola već izdato, dogodine bez kvota za strance

  Ove godine hrvatskim poslodavcima je odobren rekordan broj dozvola za zapošljavanje stranih radnika, više od 65.000, a do sada je iskorišćeno malo manje od pola kvote – najviše u Istarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

  Zbog nedostatka radnika Vlada je najavila i da će od iduće godine potpuno ukinuti kvote. Ministarstvo unutrašnjih poslova već priprema i novi Zakon o strancima koji će poslodavcima napokon olakšati i ubrzati njihovo zapošljavanje, piše HRT.

  Samo u Poreču zatraženo je 2.000 radnih dozvola pa pretrpani policijski šalteri rade čak subotom i nedeljom. Pre 15 dana uvedeno je i elektronsko podnošenje zahteva za izdavanje radnih dozvola.

  Turističke i građevinske firme u najvećoj su trci za stranim radnicima. Za građevinare predviđena je kvota od 18.000 uvezenih radnika, koje traže čak u dalekoj Ukrajini i Indiji.

  Pomoć nude posredničke agencije. “Nedavno smo osigurali kontigent od 50 radnika iz Indije, imamo u pripremi desetak dozvola za radnike iz Nepala i Filipina. Ne traže se samo ljudi za turizam i građevinarstvo, već imamo i mnogo zahteva za stočarstvo i poljoprivredu, izjavila je agent za posredovanje u zapošljavanju Lejla Krezić.

  Od iduće godine uvoz radnika trebalo bi da se liberalizuje. Ukidaju se kvote i pojednostavljuju procedure, što poslodavci traže već godinama.

  “U roku pet dana možete tražiti radnika određenog zanimanja kog ćete uvesti, a nema ga na hrvatskom tržištu rada. To bi trebalo da ubrza postupak i pošalje jasan signal kojih radnika nam nedostaje”, objasnila je direktorka Sektora za zakonodavstvo i pravne poslove HUP Admira Ribičić.

  Predlog novog zakona o strancima očekuje se početkom septembra.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE