Jedna od najvećih avio-kompanija OTPUŠTA čak 36.000 radnika

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Avio-kompanija Junajted Erlajns (United Airlines) najavila je otpuštanje do 36.000 radnika zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa.

To predstavlja gotovo polovinu ukupne radne snage kompanije u Sjedinjenim Državama, odnosno trećinu ukupne radne snage (95.000 radnika).

„Tokom ove krize, bili smo iskreni i direktni sa vama o našoj potrebi da prilagodimo obim naše radne snage koji bi odgovarao trenutnim potrebama“, rečeno je.

Avio-prevoznik je najavio da očekuje pad prometa putnika u julu od 75% u odnosu na isti mesec prošle godine.

Kompanija je takođe saopštila da neće svi koji dobiju pismo upozorenja definitivno ostati bez posla, kao i da konačni broj zavisi od oporavka posla i toga koliko će radnika prihvatiti ponude o otkazu i privremenom odmoru.

“Naš osnovni cilj tokom ove krize bio je osiguramo da kompanija u poslovi povezani sa njom budu ovde i kada putnici ponovo budu leteli“, kaže Junajted Erlajns.

Američka vlada ponudila je 50 milijardi dolara za podršku avio-industriji uz uslov da bude otpuštanja radnika ili smanjenja plata do 30. septembra.

Junajted Erlajns dobija 5 milijardi dolara tih sredstava i poštovaće dogovorene uslove do 1. oktobra, saopšteno je.

Ovo je prva od najvećih američkih avio-kompanija koja je izašla i jasno rekla “bićemo mnogo manja avio-kompanija nakon što sve ovo završi“.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay