KOLAPS tržišta rada u Hrvatskoj: IZUZETAK medicinari i građevinci

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Indeks slobodnih radnih mesta – OVI indeks – u maju pokazuje prve naznake oporavka potražnje za radom nakon dramatičnog smanjenja u aprilu, ali je nivo potražnje još uvek daleko ispod one pre pandemije koronavirusa, ističu analitičari Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ).

Kako ističu u objavi na internet stranici EIZ, OVI indeks u maju pokazuje prve naznake oporavka potražnje za radom koja je dramatično smanjena u aprilu zbog prekida ekonomskih aktivnosti usled pandemije koronavirusa.

Relativno niska potražnja za radom u odnosu na vrednosti pre pandemije, kako navode, vidljiva je i kroz pad potražnje za većinom najtraženijih zanimanja – potražnja za prodavcima, konobarima i kuvarima pala je za 72, 85 i 74 posto u odnosu na maj 2019. godine.

“Slično kao i prošlog meseca, izuzetak iz ovih dramatičnih pokazatelja predstavljaju zanimanja vezana uz sanaciju pandemije i zagrebačkog zemljotresa”, naglašavaju iz EIZ.

Potkrepljuju to podacima da se u maju ove u odnosu na lanjski maj traži 57 posto više zidara i 46 posto više medicinskih sestara, dok potražnja za lekarima i stomatolozima raste za 21 posto.

Najveći pad beleži južni i severni Jadran, koji u maju 2020. u odnosu na isti mesec prošle godine padaju za 70 i 68 posto, zaključuje se u objavi EIZ.

Izvor: SEEbiz

Foto: screenshot