Najveća mana srpskih POSLODAVACA – nema povratne informacije posle konkursa

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife

Kao i prethodnih godina, i tokom 2019. kandidati koji konkurišu za poslove su putem sajta
poslovi.infostud.com dali svoj sud o načinu na koji su poslodavci organizovali proces selekcije i regrutacije u svojim kopanijama.

Tom prilikom je ocenama od 1 do 5 bodovan način na koji je kompanija zakazala intervju, kvalitet dobijenih informacija o radnom mestu, brzina završetka procesa selekcije, kao i obaveštavanje o ishodu konkursa.

Za razliku od prethodnih godina, ove godine anketirani kandidati su dali odgovor i na pitanja da li su su pozvani na test ili intervju, kao i da li su tom prilikom dobili posao za raspisanu poziciju.

Od ukupnog broja anketiranih skoro 77 odsto kandidata nije dobilo povratnu informaciju od poslodavca, i takav pristup su ocenili negativnom ocenom 1.95. Izostanak povratne informacije, po kandidatima, u velikoj meri utiče na sam imidž kompanije, te je 65 odsto  anketiranih reklo da se ne bi ponovo prijavili na oglas poslodavca, a više od 70 procenata  kandidata ne bi preporučili bliskim osobama da konkurišu na oglase tog poslodavca.

Iako je zbog izostanka povratne informacije o ishodu konkursa i prošle godine više od  60 procenata ispitanika reklo da se ne bi ponovo prijavili na oglas poslodavca i da to jako loše utiče na percepciju i brend samog poslodavca, kandidati su i ove godine u velikoj meri istakli svoje nezadovoljstvo merom u kojoj se to čini.

Tako je izostanak poratne informacije i ove godine i dalje najslabije ocenjen u procesu selekcije i regrutacije sa prosečnom ocenom 1.91.

U toku procesa selekcije i regrutacije kompanije su najbolje ocenjene za način na koje su zakazale test i intervju ocenom 3.96, a potom i za dobijene informacije o radnom mestu (opis posla, radni uslovi, visina zarade) ocenom 3.7. Brzina završetka procesa selekcije se našla na trećem mestu sa ocenom 3.6.

 

Izvor: BIZLife

Foto: BIZLife