Sezonski radnici iz Srbije u HRVATSKOJ (uglavnom) SIGURNI

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Mediji proteklih mesec dana pišu o tome kako sve više građana Srbije odlazi na rad u Hrvatsku. Zbog “velike tražnje” otvaraju se i nove agencije koje posreduju u potrazi za sezonskim poslom.

Novosadski Dnevnik piše da je odziv građana Srbije za rad u Hrvatskoj odličan. Iako je, podseća list, bilo nezgodnih slučajeva,  na primer, onaj u Supetru na Braču, sudeći po iskustvima onih koji organizuju odlazak radnika iz Srbije u Hrvatsku, kao i onih koji u toj zemlji već rade, reč je o izolovanom problemu, odnosno moglo bi se reći da većih problema pri angažmanu i boravku srpskih radnika u Hrvatskoj, bilo na radnom mestu, bilo van njega – nema.

Po rečima direktora novosadske agencije za zapošljavanje „Agava” Petra Dragićevića, nemili događaj na Braču se svakako može smatrati izuzetkom.

“U ovom poslu sam duže od deset godina i isto toliko vremena preko svoje agencije tokom letnje sezone organizujem odlazak radnika iz Srbije u Hrvatsku i u dosadašanjoj praksi se ništa slično nije desilo, odnosno loših iskustava gotovo da nije. Sporadično je dolazilo do verbalnih sučeljavanja, ali fizičkih napada nikad nije bilo”, kaže on i dodaje da poslodavci radnicima iz Srbije obezbeđuju iste uslove kao i onima iz Hrvatske.

List navodi i da, iako je sezona već počela, interesovanje za angažman radnika iz Srbije u Hrvatskoj ne jenjava, a ne jenjava ni interesovanje za odlazak u tu zemlju.

Izvor: Dnevnik, BIZLife

Foto: Pixabay