Posle frilensera novi zahtevi za NIŽI POREZ: Nemoralan namet od 60% na MINIMALAC

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posle frilensera novi zahtevi za NIŽI POREZ: Nemoralan namet od 60% na MINIMALAC

  Predstavnici Udruženja „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ traže od nadležnih smanjenje poreza i doprinosa na minimalne zarade na maksimalno 10 odst, umesto dosadašnjih 60 odsto.

  Kako navode za BIZLife portal, time bi se obezbedila neto primanja za radnike od oko 45.000 dinara neto umesto sadašnjih 32.000, koliko iznosi minimalac u Srbiji.

  Nakon frilensera koji su se nedavno požalili na visinu poreza, odnosno zahteve da ih plate retroaktivno, i predstavnici ovog druženja izveli su računicu da nema razloga za toliko opterećenje onih koji zarađuju tek toliko da nisu ni na čijem teretu „jer novca ima na pretek tamo gde država ne želi da ga naplati jer se sistemski dozvoljava da taj novac završi kod pojedinih interesnih grupa“.

  Takođe, iz Udruženja „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ dodaju da je opterećivanje minimalaca stopom od skoro 60 odsto pre svega nemoralno, a zatim i ekonomski pogrešno jer su preduzetnici i vlasnici mikro preduzeća većinom radnici u svojim preduzećima.

  „U uređenim ekonomijama minimalci se ne oporezuju i ne terete visokim doprinosima, a preduzetnici se ne opterećuju nerealnim nametima, primenjuje se progresivan poreski sistem. Na primer, u Nemačkoj za one koji rade povremene poslove postoji takozvani mini biznis koji je oslobođen svih vrsta nameta do 450 evra mesečno što je dobro rešenje za one kojima se ne isplati da registruju privredni subjekt zbog troškova jer rade po nekoliko sati na više mesta po potrebi i mogućnostima (čuvanje dece, čišćenje po kućama, držanje časova, i slično) , a sistem ih na taj način prepoznaje i stimuliše dalji razvoj“, navodi primer zastupnica Udruženja Milena Amon za BIZLife portal.

  Dodaje da su mnogi preduzetnici i privrednici istovremeno i radnici u svojim firmama tako da se visoka opterećenja na zarade odnose i na njih, a pored toga su sami privredni subjekti opterećeni mnogim nametima što im onemogućava rast i razvoj.

  „Zato smatramo da treba smanjiti poreze i doprinose na minimalce na maksimalno 10 odsto, odnosno uvesti progresivan, pravedan i transparentan poreski sistem“, kaže Amon i dodaje da su na to ukazivali i u periodu kada je Socijalno-ekonomski savet pregovarao o visini minimalca za ovu godinu.

  To nije jedini predlog koji je dalo ovo udruženje, a neki od njih su i inicijativa koju su podneli Ustavnom sudu za ukidanje eko takse kao parafiskalnog nameta, redefinisanje uredbe i predviđanje kontrolnog tela jer su, kako upozoravaju – sredstva od ekoloških taksi potrošena su nenamenski prethodnih godina.

  Takođe, ovo udruženje koje, prema rečima Amon okuplja 14.000 privrednika iz svih delatnosti, iniciralo je da se otpišu porezi i doprinosi koji su odloženi od prošle godine i sad dospevaju na naplatu jer su privrednici merama u cilju suzbijanja epidemije korona virusa bili onemogućeni da rade. Zalažu se i za ukidanje parafiskalnih nameta poput eko taksi i enormnih naknada za natpise i na objektima koji su u privatnoj svojini, na šta su prethodnih nedelja posebno ukazivali.

  Upozoravaju i da je u APR-a u 2020. godini nestao svaki četvrti preduzetnik  i da zabrinjava to što “se strane investicije bogato subvencionišu, a domaća privreda opterećuje visokim porezima i mnogobrojnim nametima”.

  Navode da su se obraćali nadležnim ministarstvima i predsednici Vlade ali da za sada niko nije pokazao otvorenost za razgovor i da resorna ministarstva između sebe prebacuju nadležnosti.

  Najavljuju da će u subotu održati još jedan protest u minut do 12 ispred Skupštine Srbije.

  Kada je reč o drugim inicijativama, poput one za skraćenje radne nedelje, predstavnica udruženja kaže da je ipak potrebno uraditi analizu efekata jer sa jedne strane, to jeste dobar predlog, a sa druge, moglo bi da dovede do gubitka radnih mesta.

  Izvor: BIZLife/Jelena Andrić

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE