Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Posle samo POLA godine – PRIVREMENO zatvoren Srpski kulturni centar u Pekingu

Ni pola godine od svečanog otvaranja institucije države Srbije nisu uspele da uklone prepreke za nesmetan rad centra „Ivo Andrić” u glavnom gradu Kine.

Uz zvuk gusli, među delima savremene likovne i primenjene umetnosti, krajem novembra prošle godine svečano je otvoren Srpski kulturni centar u Pekingu „Ivo Andrić”, a ovih dana već je privremeno obustavio rad jer nije završena kompletna papirologija u skladu sa procedurama NR Kine.

“Akt o registraciji i dozvola za rad samog centra uredno su dobijeni pre otvaranja Kulturnog centra i time je deo formalnosti uspešno okončan, no ostao je deo koji se tiče razlika u poreskom sistemu koji se bitno razlikuje u odnosu na Republiku Srbiju. Naša ambasada u Pekingu sve vreme je bila angažovana u cilju povoljnog rešavanja pitanja statusnog i poreskog tretmana i poslovanja, ne samo ustanove, već i zaposlenih”, kažu za „Politiku” u Ministarstvu culture.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije ističu da su nastale teškoće rezultat različitih propisa i statusa koji Kulturni centar Srbije u Pekingu ima u Srbiji i NR Kini.

“Naime, sporazum između vlada Srbije i Kine o obostranom osnivanju kulturnih centara predviđa da se oni osnivaju i deluju u skladu sa propisima države prijema. Ovo praktično podrazumeva da Kulturni centar Srbije u Pekingu (i direktor centra), prema tumačenju kineske strane, deluje kao kinesko pravno lice (praktično kineska „firma”), dok se po našem zakonu kulturni centar smatra javnom organizacijom koja deluje u okviru budžetskog sistema Republike Srbije”, saopštilo je naše Ministarstvo spoljnih poslova.

Stoga je, kažu, potrebno rešiti pitanja statusnog i poreskog tretmana i poslovanja – ne samo kulturnog centra kao ustanove, odnosno pravnog lica, već i statusa lica koja su tamo zaposlena.

Zbog različitih zakonskih propisa pojavio se i tehnički problem sa sadržajem pečata koji Kulturni centar Srbije koristi u poslovanju, jer naš zakon definiše da pečat mora biti isključivo na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu (ne može biti na stranom jeziku i pismu), dok kineski zakon propisuje obavezu da pečat mora biti isključivo na kineskom jeziku i sa propisanim simbolima.

Ministarstvo kulture očekuje da će centar „Ivo Andrić” do jeseni nastaviti sa redovnim aktivnostima jer je „ovde reč isključivo o administrativno-tehničkoj prepreci i rešenju”. S obzirom na najavu skorog otvaranja Kulturnog centra NR Kine u Beogradu, naše ministarstvo veruje da će kineska strana vrlo brzo ponuditi rešenja za prevazilaženje administrativnih prepreka.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE