Poslovanje privremeno obustavilo 25.000 preduzetnika, četvrtina u IT-u

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poslovanje privremeno obustavilo 25.000 preduzetnika, četvrtina u IT-u

  Broj novootvorenih firmi u Srbiji u prvih šest meseci ove godine za petinu je manji nego u istom periodu prethodnih pet godina, pokazala je analiza NALED-a.

  Ipak smanjilo se “brisanje” privrednih subjekata iz registra za desetinu, što se delom može protumačiti kao rezultat Vladinih mera za podršku privredi tokom i nakon vanrednog stanja.

  “U aprilu, u jeku epidemije, osnovano je 864 privredna subjekta, četiri puta manje od aprilskog proseka u prethodnih pet godina. U maju je taj broj bio nešto veći, da bi u junu bilo osnovano 5.365 novih privrednih subjekata i to je rekord u proteklih pet godina”, navodi se u saopštenju.

  Privreda u Srbiji je, uprkos vanrednom stanju i ekonomskoj krizi, u prvih šest meseci uspešno “preležala” prvi talas Covid-19, jer je broj otvorenih privrednih subjekata u odnosu na ugašene veći za 6.313, ocenjuje NALED:

  U prvoj polovini godine, kako se navodi, otvoreno je 18.124 firmi, a ugašeno 11.811 i aktivnih privrednih subjekata i preduzetnika bilo je 389.644.

  U prvih šest meseci gotovo 25.000 preduzetnika, koji zapošljavaju oko 17.300 radnika, privremeno je obustavilo poslovanje, a najviše njih u martu (10.000). “To nisu nužno izgubljena radna mesta, jer je deo preduzetnika samo privremeno obustavio rad tokom trajanja vanrednog stanja”, navode u NALED-u.

  Osim toga, 1. marta je, kako se ističe, počela primena “testa samostalnosti” za preduzetnike koji plaćaju paušalni porez, pa su mnogi od njih najverovatnije prešli u radni odnos kod svojih poslodavaca, zahvaljujući između ostalog i poreskim oslobođenjima koja su u primeni od ove godine.

  Na to, dodaju, ukazuje podatak da od ukupnog broja obustava, 28,2 odsto čine programeri i drugi angažovani u IT sektoru.

  To je pokazao polugodišnji izveštaj o stanju privrede, koji su, uz podršku nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ, uradili NALED i Republički sekretarijat za javne politike u okviru takmičenja lokalnih samouprava “Šampioni preduzetništva 2020”.

  Istraživanje je zasnovano na podacima Poreske uprave i Agencije za privredne registre za period 1. januar – 30. jun 2020.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE