Postoji i aplikacija za deljenje viška hrane

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Postoji i aplikacija za deljenje viška hrane

  Ostaci ručka, povrće zaboravljeno u frižideru ili konzerve skrivene u kuhinjskim ormarićima više ne moraju da završe u kanti za smeće, nakon što su dve Britanke osmislile aplikaciju koja omogućava da podelite višak hrane s prijateljima i komšijama, prenosi N1

  OLIO je mobilna aplikacija razvijena u Velikoj Britaniji, a namera je da se smanji količinu otpada, pomogne onima koji nemaju dovoljno, kao i da se zaštiti životna sredina.

  Aplikaciju su razvile dve preduzetnice želeći da umanje bacanje hrane, što je “jedan od najvećih problema s kojim je čovečanstvo danas suočeno”.

  Tesa Kuk, jedna od osnivačica, tu tezu može da potvrditi poražavajućom statistikom.

  U svetu se baca gotovo trećina proizvedene hrane, vredna milijardu dolara, a u samoj Velikoj Britaniji prosečna porodica svake godine baci oko 700 funti vredne prehrambene proizvode.

  Sve to je “katastrofa za okolinu”, upozorava Kuk. Takav sistem dodatno zagađuje zemlju i vodu za proizvodnju hrane, a prehrambeni otpad ostavljen na deponijama otpušta metan, gas odgovoran za efekat staklene bašte, koji je štetniji od ugljen dioksida.

  “CeO sistem očito je potpuno sulud i mora biti ispravljen”, rekla je Kuk.

  Pošto se više od polovine bacanja hrane događa u domaćinstvima, potrošači su velik deo rešenja za tu neodrživu praksu.

  Autorka aplikacije je odrastala na farmi u Jorkširu u severnoj Engleskoj, pa je tamo rano naučila koliko je truda potrebno za proizvodnju hrane.

  Kad se pre tri godine selila iz Ženeve u London, Kuk je na brzinu morala iz frižidera i zamrzivača da ukloni hranu i tada joj je sinula ideja o aplikaciji.

  Izašla je na ulicu kako bi pronašla nekog kome može da da tu hranu, ali nije uspela.

  “Pomislila sam, ‘ovo je savršeno fina hrana. Znam da u radijusu od 100 metara postoji neko ko bi je obožavao. Problem je u tome što ne znaju za nju”, priseća se Kuk.

  Kad je otkrila da ne postoji mobilna aplikacija za deljenje hrane, udružila se s bivšom američkom investicijskom bankarkom Sašom Selestijal, pa su nakon dve runde investicija prikupile 2,2 miliona dolara i lansirale OLIO.

  Korisnici aplikaciju skidaju na mobilni telefon, otvaraju korisnički nalog i zatim postavljaju fotografiju i kratki opis hrane koju žele da daju, od banana do začina i hrane za decu bez laktoze.

  Razmena hrane dogovara se preko privatnih poruka, a ocenjivanje korisnika i mogućnost podnošenja žalbi sprečavaju da se sistem zloupotrebljava, objašnjava Kuk.

  OLIO je lansiran u januaru 2016. godine, a danas ima oko 322 hiljade registrovanih korisnika, većinom u Velikoj Britaniji, a razmenjeno je već više od 400 hiljada prehrambenih proizvoda. Trećina svakodnevnih korisnika dolazi iz siromašnih porodica.

  Aplikacija je pokrenula saradnju s kafićima, restoranima i prehrambenim lancima, pa volonteri prikupljaju hranu koja im ostane i dele je u svojoj zajednici.

  Izvor: N1/ agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE