Potez Kine koji UPOZORAVA na potencijalni problem - HRANA?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Potez Kine koji UPOZORAVA na potencijalni problem – HRANA?

  Kina planira da od regija traži bolji prinos žitarica i pojačaće podršku domaćoj industriji semenja, budući da je pandemija covid 19 izoštrila njen fokus na sigurno snabdevanje hranom, pokazuje zvanični dokument.

  Godišnji plan ruralnog razvoja stavlja veći akcenat na sigurniji pristup svih građana hrani nego nego prethodnih godina, primećuje Rojters na osnovu uvida u dokument.

  Peking je takođe pozvao sve regije da poboljšaju prinos na žitarice u periodu od 2021. do 2025.

  Kineska vlada generalno daje prednost domaćoj proizvodnji hrane za 1,4 milijarde stanovnika, a fokus je izoštrila pandemija, koja je pogodila vodeće izvoznice hrane u svetu i izazvana bojazan od problema u snabdevanju hranom.

  Uz lokalnu upravu, odgovornost će snositi i odbori komunističke partije. Kina će izgraditi “nacionalni industrijski pojas za sigurno snabdevanje hranom”, ističe se u dokumentu.

  Pojas bi trebalo da poveže sve ključne žitnice u zemlji, rekli su zvaničnici na sastanku u decembru.

  Vlada je ponovo u dokumentu istakla da će novi prioritet biti sektor semena, koji smatraju ključnim za suverenitet u snabdevanju hranom, zahtevajući bržu realizaciju velikih naučnih projekata u uzgoju.

  Pozivaju na “industrijsku primenu biološkog uzgoja”, koristeći izraz koji, između ostalog, uključuje genetski modifikovane poljoprivredne kulture.

  Naglašavaju i potrebu bolje zaštitu prava intelektualnog vlasništva u uzgoju i podrške vodećim proizvođačima sjemena u izgradnji komercijalnih sustava uzgoja.

  Kina planira i da stabilizuje proizvodnju soje i razviti uzgoj jestivih uljarica, uključujući uljanu repicu i kikiriki, te “diverzifikovati” uvoz poljoprivrednih proizvoda, stoji u dokumentu.

  Najavljuje i izgradnju modernog sistema uzgoja životinja i zaštitu proizvodnih kapaciteta u svinjogojstvu.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE