Potpuno neočekivani problem u vezi sa vakcinama - mora li baš na 24 jezika?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Potpuno neočekivani problem u vezi sa vakcinama – mora li baš na 24 jezika?

  Jako je teško razviti vakcinu u rekordnom roku da bi se zaustavilo širenje pandemije a zbog rigoroznih pravila, proizvođači lekova mole Evropsku uniju da ublaži i ubrza procedure odobravanja.

  Posebno traže da se ublaži pravilo u skladu s kojim svaki lek koji se prodaje mora da ima kompletnu dokumentaciju na 24 jezika jer brinu da bi to moglo da ugrozi brzu isporuku stotina miliona doza vakcina.

  “Potreban nam je sporazum s vlastima EU o jeziku koji će biti korišćen na pakovanjima i etiketama vakcine protiv kovida”, rekao je Mišel Stofel, šef odeljenja za regulatorna pitanja u Vaccines Europe, koja predstavlja velike proizvođače poput GlaxoSmithKline, Sanofi i AstraZeneca.

  Stofel je rekao da industrija “pritiska” evropske regulatore da izaberu jedan jezik za svih 27 država kada su u pitanju pakovanja, etikete i uputstva za vakcine.

  Evropska komisija još je u junu obećala da će privremeno ublažiti pravila, ali predlog se još nije pojavio na dnevnom redu.

  Jedan zvaničnik EU rekao je da se razmišlja o tome da se informacije štampaju na ograničenom broju jezika, a da na ostalima budu dostupne onlajn. Farmaceuti misle da će na etiketama biti mesta za najviše dve verzije.

  Organizacije za zaštitu potrošača kažu da izostavljanje bilo kojeg jezika može da našteti pacijentima, posebno onima koji nisu vični pretraživanju interneta.

  “Hitnost u proizvodnji vakcine ne može da bude izgovor proizvođačima da preskaču prava potrošača”, kaže Monik Gojen iz BEUC-a, zastupnika najvećih evropskih organizacija potrošača.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE