POZIV NA 8. MART: Žene, uzmite slobodan dan i ne trošite novac

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  POZIV NA 8. MART: Žene, uzmite slobodan dan i ne trošite novac

  Organizatorke američkog januarskog Marša žena pozvale su žene da u sredu uzmu slobodan dan, kao i da ne troše novac na pokazivanje svoje ekonomski moći i uticaja na američko društvo.

  Poziv na akciju poklapa se sa Međunarodnim danom žena, 8. martom, a organizatorke žele da “stanu uz žene širom planete” koje su podržale njihove napore 21. januara organizujući slične proteste u gradovima širom sveta.

  “Dan bez žena” (A Day Without a Woman) prva je nacionalna akcija ove grupe od kada su organizovani marševi širom SAD, dan posle inauguracije predsednika Donalda Trampa na kojima su milioni žena izašli na ulice da protestuju zbog mizoginije, nejednakosti i ugnjetavanja.

  Prema rečima portparolke Kasedi Findlej, cilj akcije je da bace svetlo na uticaj žena na društveno-ekonomski sistem i da pokažu kako plaćeni i neplaćeni rad žena održava domaćinstva, zajednice i ekonomije.

  “Mi radimo sve to i plaćene smo manje od muškaraca, seksualno smo uznemiravane, dobijamo nedovoljni porodični odmor. Pružamo svu ovu vrednost koja održava sistem, a ne dobijamo jednaku dobit od toga”, rekla je Findlej.

  Za razliku od Marša žena kada su žene pozvane da izađu na ulice, ova akcija je fokusirana na žene koje se upućuju na lokalne skupove i grupe u lokalnim zajednicama, ali dalje od posla, radnji ili kupovine preko interneta. Žene se, takođe, pozivaju da nose crveno da označe ljubav i požrtvovanost.

  Ne zna se koliko bi žena moglo da se pridruži ovoj akciji. Neke škole u Virdžiniji i Severnoj Karolini otkazale su nastavu u očekivanju da će osoblje masovno da učestvuje na skupu. Neke firme saopštile su da će 8.marta ili biti zatvorene ili će dati ženama slobodan dan.

  Izvor: Beta

  Foto: FI

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE