"Predlog da kovid propusnice budu uvedene za starije od 16 godina"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Predlog da kovid propusnice budu uvedene za starije od 16 godina”

  Zamenik direktora Instituta za majku i dete “Dr Vukan Čupić” Vladislav Vukomanović kazao je da je u toj zdravstvenoj ustanovi trenutno na lečenju sedam osoba u kovid delu, kao i da nisu u teškom stanju.

  „Na sreću, nisu teški bolesnici i uglavnom su sa komorbiditetima, nekoliko hematoonkoloških bolesnika, bolesnik sa cerebralnom paralizom“, dodao je doktor.

  Navodi da su imali i nekoliko dece sa upalom pluća izazvanom koronavirusom koji su zahtevali lečenje slično kao kod odraslih bolesnika.

  Naglasio je da je važna vakcinacija dece uzrasta od 12 do 18 godina, kao i da predlog za uvođenje kovid propusnica podrazumeva da one budu neophodne starijima od 16 godina.

  „Mislim da će one uskoro biti uvedene, a sve u cilju manjeg prenošenja zaraze sa osobe na osobu“, zaključio je doktor.

  Vukomanović je za RTS rekao da talas delta soja virusa i delta plus varijante virusa donosi sve veći broj obolelih, a kako je sve veći broj obolelih među odraslima, tako raste i broj obolelih među decom.

  Nema nekih jasnih pokazatelja, prema američkoj agenciji za kontrolu bolesti i britanskoj agenciji, da ovaj talas donosi veći broj obolelih kojima je potrebna pomoć u pedijatrijskim intenzivnim negama ili da značajno povećava broj prijema u bolnice“, rekao je Vukomanović.

  Međutim, dodaje, kliničke slike koje zahtevaju hospitalizaciju u smislu opservacije i izolacije svakako u ovom talasu eksponencijalno rastu.

  Sada je i sezona respiratornih infekcija, a na pitanje šta bi trebalo da budu znaci za uzbunu roditeljima, doktor kaže da se nije mnogo šta promenilo u odnosu na prethodne talase.

  „Uglavnom su deca asimptomska ili sa veoma blagim simptomima. Međutim, može se javiti simptomatologija koja je slična drugim virusima, prehladi, čak alergiji ili gripu. Treba misliti na sezonu gripa koja se polako približava“, rekao je Vukomanović.

  Curenje iz nosa, opšta malaksalost, bolovi u mišićima, glavobolja i gastrointestinalne tegobe su jedan deo kliničke slike onih sa blažim ili srednje teškim simptomima, naglasio je doktor.

  U populaciji od 12 do 18 godina imamo tek oko 5.000 vakcinisanih, a doktor Vukomanović, koji je u Nacionalnom komitetu za vakcinaciju, kaže da smatraju da će vakcinisanje dece tog uzrasta smanjiti prenošenje ovog virusa.

  Izvor: RTS

  Foto: Prinscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE