Predsednik Saveza penzionera: Milion penzija ispod 25.000 RSD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Predsednik Saveza penzionera: Milion penzija ispod 25.000 RSD

  Položaj penzionera u Srbiji je nepovoljan jer prosečna penzija iznosi 27.769 dinara, a čak milion penzionera mesečno prima manje od 25.000 dinara, rekao je predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić.

  On je u intervuju za portal UGS “Nezavisnost” podsetio da Srbija ima nešto manje od sedam miliona stanovnika, od kojih je 1,7 miliona penzionera, i da je 230.000 ljudi starijih od 65 godina koji nikada nisu bili u radnom odnosu i nisu stekli pravo na penziju.

  “Zato se s pravom može konstatovati da je Srbija zemlja starih ljudi”, kazao je Savić.

  Po njegovoj oceni, “u proteklim vremenima nije se domaćinski poslovalo sa Fondom penzijsko-invalidskog osiguranja, ta sredstva su plasirana u različite državne projekte i investicije u koje je u značajnoj meri ušao penzionerski novac”.

  Dodao je da je zbog toga danas isplata penzija veliki teret za državu, jer se za njih izdvaja od 9,5 do 11 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), odnosno 4,5 do 5 milijardi evra godišnje.

  “Nemali broj penzionera izrazio je nezadovoljstvo nakon odluke da se po 100 evra uplati svim punoletnim građanima”, rekao je Savić i istakao da su tim novcem dobrim delom mogli biti obeštećeni penzioneri kojima su ranije smanjene penzije.

  “Teško je reći da li će država vratiti penzionerima oduzet novac”, rekao je Savić i podsetio da se Savez penzionera, koji ima oko 650.000 članova, krajem prošle godine tim povodom obratio najznačajnijim državnim institucijama.

  Komentarišući odnos prosečne penzije od nepunih 28.000 dinara i prosečne plate veće od 60.000 dinara, Savić je rekao da je stav Saveza da prosečna penzija ne sme da padne ispod 50 odsto od prosečne zarade.

  “Očekujemo da će nakon konstituisanja nove vlade ovo pitanje do kraja godine biti rešeno”, kazao je predsednik Saveza penzionera.

  Kaže da je poslednjih godina došlo do krize u odnosima između Saveza penzionera Srbije i Partije ujedinjenih penzionera Srbije, iako je “ta organizacija jedan od osnivača PUPS”.

  “Ta saradnja nije bila ni blagovremena ni kvalitetna, tako da je došlo do gubitka poverenja u ljude koji vode politiku te stranke”, ukazao je Savić.

  Andreja Savić je za predsednika Saveza penzionera izabran u aprilu prošle godine, a javnosti je poznat i kao nekadašnji direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE