Prema ministru Malom, privreda SRBIJE ne vozi brzo, ona - PRETIČE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prema ministru Malom, privreda SRBIJE ne vozi brzo, ona – PRETIČE

  Srbija pretiče druge po pitanju uspešnosti ekonomije i da taj momenat treba zadržati, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

  On je, komentarišući ocenu magazina FDI Intelidžens Fanjenšel Tajmsa da je Srbija jedna od ekonomskih zvezda, objavljenu u specijalnom dodatku “Srbija munjevito ide napred”, rekao da je to još jedna potvrda uspeha srpske ekonomije i ocenio da je 2019. godina bila veoma važna, jer označava prekretnicu u razvoju.

  Teške mere smo sproveli i došli smo do 2019. godine kada smo drugu godinu zaredom ostvarili stopu rasta preko 4 odsto, kada smo potpuno stabilizovali naš javni dug. Sada smo na ispod 50 odsto BDP, a dug je bio i preko 77 odsto u jednom trenutku”, rekao je Mali za televiziju Pink.

  On je dodao da četvrtu godinu zaredom Srbija ima suficit u budžetu i ocenio da rezultati menjaju ekonomsku perspektivu Srbije nabolje.

  “Istorijski rezultat smo ostvarili po pitanju stope nezaposlenosti, jer prvi put od 1996. godine, od kada se meri po novoj metodologiji, ona je ispod 10 odsto, a bila je 25,9 odsto 2013. godine”, rekao je Mali.

  On je naglasio da su inflacija i kurs dinara stabilni, a da je posle godina propadanja srpske ekonomije, sada glavna tema koliko će porasti plate i penzije.

  “To zavisi od fiskalnog prostora, ali znamo da će rasti. Prosečne plate u decembru su preko 500 evra, a hoćemo i 600 i 700 evra, a definisali smo da će 2025. godine prosečne plate biti 900, a 430 evra penzije u našoj zemlji. Dobro je da se piše o tome, jer to za nas znači da ulazimo u stope visokog ekonomskog rasta”, objasnio je Mali.

  On je naveo da je sada cilj da srpska ekonomija što brže raste i da je njen pogon projekat “Srbija 2025”. “Taj projekat podrazumeva 14 milijardi evra investicija u auto-puteve, u obrazovanje, u zdravstvo, u mlade. Mi želimo da stopu ekonomskog rasta zadržimo i ubrzamo i da ona bude 5, 6 ili 7 odsto”, naglasio je Mali.

  Ministar je izrazio nadu da će sa, kako je rekao, odličnom bazom iz 2019. godine i indikacijom da će rast biti još brži u godinama koje dolaze, biti ostvaren bolji i kvalitetniji životni standard građana u što kraćem roku.

  “Ne postoji zemlja koja četiri godine zaredom ima suficit, koja ostvaruje visoke stope rasta, koja je smanjila udeo javnog duga u BDP, i koja je s druge strane smanjila nezaposlenost. Za nas je važno da još više ubrzamo našu ekonomiju, nismo mi zadovoljni. Ovo je tek početak za nas, a hoćemo još bolje, hoćemo još više“, rekao je Mali.

  On je dodao da će se nastaviti sa daljim smanjenjem opterećenja na zarade i daljim ulaganjima koja treba da osiguraju da poslovno okruženje bude atraktivno i konkurentnije.

  Izvor: Danas, FoNet

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE