Preminuo poznati novinar Miša Vasić

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Preminuo poznati novinar Miša Vasić

  Jedan od osnivača nedeljnika “Vreme”, novinar Miloš Vasić, posle duge i teške bolesti, preminuo je u Beogradu.

  Miloš Vasić rođen je u Beogradu, 4. januara 1947. godine.

  Novinarstvom je počeo da se bavi 1969. godine. Pre dolaska u “Vreme”, proveo je 15 godina u nedeljniku NIN, koji je napustio zbog pritisaka režima Slobodana Miloševića. Na predlog Srđe Popovića, 1990. prihvata ideju da učestvuje u pokretanju novog nedeljnika “Vreme”.

  “Okupljali smo se najmanje jednom nedeljno kod Srđe Popovića u kancelariji. Bilo nas je tu raznih, Jug Grizelj, Hari Štajner, Jurka Gustinčić, Ratko Bošković, Zoran Jeličić, Lazar Stojanović. Onda sam ja nabavio čitavu gomilu knjiga o tome kako se osnivaju nove novine, sve iščitao i objašnjavam ljudima da treba da počnemo da pravimo broj od minus 15, pa da stignemo polako, što bi rekao Umberto Eko, do nultog broja. Taman smo lepo krenuli da konstruišemo i stvaramo, istina manje likovno, više sadržinski, i kada smo bili na minus trećem broju, Milošević raspiše izbore. Nismo imali kud nego da 29. oktobra izletimo sa prvim brojem”, ispričao je Vasić u intervjuu povodom 30 godina postojanja “Vremena”.

  Tokom tri decenije u “Vremenu”, Vasić je pokrivao apsolutno sve važne teme, od demonstracija 9. marta 1991, preko rata u Hrvatskoj, Bosni, na Kosovu.

  “Njegovi tekstovi nakon atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića i tokom operacije ‘Sablja’, koja je potom usledila, postavili su standarde onoga što danas u Srbiji smatramo istraživačkim novinarstvom.”

  Vasić je tekstove iz tog perioda uzeo kao osnovu za knjigu “Atentat na Zorana”, a donela mu je gotovo sve bitne novinarske nagrade u Srbiji, navodi “Vreme”.

  Autor je i više knjiga o oružju, romana “Ptica panike”, kao i zbirke kolumni “Moj muški život”.

  “Kao novinar, bio je oštar, precizan, sa prepoznatljivim stilom. Kao kolega, bio je sve suprotno od toga: blag poput roditelja, mudar savetnik i nežan kritičar, onaj od kog su svi mlađi članovi redakcije učili, svesni da nikada neće biti ni blizu kao Miša”, dodaje “Vreme”.

  Iza Miloša Vasića (1947.) ostalo je petoro dece i mnogobrojni unuci.

  Izvor: Agencije

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE