Preporuke BIZLife čitalaca: Knjige koje će vam pomoći da napredujete u karijeri

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Preporuke BIZLife čitalaca: Knjige koje će vam pomoći da napredujete u karijeri

  “Koliko ljudi je započelo novu eru u svom životu pročitavši neku knjigu” – Henri Dejvid Toro.

  Mnogi od nas ove, gotovo prolećne dane, provode u svojim domovima. Uvođenje vanrednog stanja primoralo nas je da svoje slobodno vreme sada organizujemo na malo drugačiji način.

  Izbori su suženi, ali ih i dalje ima dovoljno da bismo se razonodili i opustili u pomalo stresnom periodu.

  Era digitalizacije nam dodatno olakšava, s obzirom da nam je sve na dohvat ruke: imamo pristup neiscrpnom izvoru informacija, filmova, serija, edukativnih emisija, pa čak možemo zaviriti i u neke muzeje!

  A tu su i knjige. Neiscrpna hrana za dušu i odmor za misli. Svi imamo barem „onu jednu“ koju smo kupili još odavno, ali nikako da stignemo da je pročitamo (instagram i fejsbuk nam nikako ne dozvoljavaju). Pa, evo nam prilike.

  Knjige će nam itekako pomoći da održavamo svoje mentalno zdravlje i da barem na kratko pobegnemo od trenutnih dešavanja, a i malo samoedukacije nije na odmet.

  Zašto ne iskoristiti ovo vreme čitajući knjige iz kojih ćemo mnogo toga naučiti i pronaći odlične savete za napredak u karijeri, prevazilaženje prepreka, suočavanje sa raznim problemima?

  Ukoliko vam treba mala pomoć oko izbora, evo predloga koji su dali naši čitaoci, a koje su njima pomogle da budu uspešni u svom poslu:

  1. Kum, Mario Puzo

  Priča o don Vitu Korleoneu, glavi njujorške mafijaške porodice, inspirisala je tri možda najbolja filma svih vremena i postavila temelje sasvim novom literarnom žanru. Roman obiluje nezaboravnim likovima koji uprkos neuobičajenom načinu života koji vode unutar poznate kriminalne porodice doživljavaju sve uspone i padove koji su neizbežni za svakoga od nas.

  2. Atomske navike, Džejms Klir

  Knjiga “Atomske navike” Džejmsa Klira pripada žanru psihologije uspeha. Džejms Klir, jedan od vodećih svetskih stručnjaka za formiranje navika, otkriva praktične strategije koje će nas naučiti kako da formiramo dobre navike, razbijemo loše i ovladamo sitnim navikama koje vode do izvanrednih rezultata.

  3. The Virgin way, Ričard Brenson

  Uključujući anegdote iz vlastitog poslovanja, kao i svoja zapažanja mnogih drugih koji su ga inspirisali – od političara, poslovnih lidera, istraživača, naučnika i filantropa – Ričard razmišlja o kvalitetima za koje smatra da su ključni za uspeh u današnjem svetu. Ovo nije konvencionalna knjiga o liderstvu. Nema pravila – ovo je vaš vodič za to da budete svoj izvršni direktor i postanete pravi vođa – a ne samo šef.

  4. Vidimo se na vrhu, Zig Zaglar

  Vidimo se na vrhu je neobična knjiga, jer počinje od kraja. Govori o vama, vašoj porodici, vašoj budućnosti, govori o tome kako možemo iz svega izvući više. Zig Ziglar simbolično daje na znanje čitaocu da je, uzevši je u ruke, učinio kraj ružnim mislima, negativnim akcijama i reakcijama, malodušnosti i očaju. Ukratko, ova knjiga predstavlja kraj najsmrtonosnije od svih bolesti – bolesti „krutih stavova“.

  5. Pojedi tu žabu, Brajan Trejsi

  Brajan Trejsi vam nudi 21 pravilo da prevaziđete odugovlačenja i postanete najefikasniji na svakom nivou ličnog razvoja. Pojedite “svoju” žabu odmah! Ako ih imate dve, ili više – pojedite prvo onu naružniju!Pojedi tu žabu! je metafora za otpočinjanje dana najtežim i najizazovnijim zadatkom – onim koji najrađe odlažete.

  6. Mit o preduzetništvu, Majkl E. Gerber

  Majkl E. Gerber raskrinkava urbane legende koje se tiču razvoja privatne firme i pokazuje da su opšteprihvaćene pretpostavke o uspešnom biznisu zapravo samo kamen spoticanja za istinsku uspešnost poslovanja. Uputstva koja nam ovaj vrhunski biznismen nudi nisu „čarobni štapić“ za automatski uspešan proces razvoja biznisa malih firmi, već jasne instrukcije kako da kroz svrsishodan rad, kontrolu i mudre savete radikalno transformišemo ne samo svoj biznis već i svoje živote.

  7. Learn startup – Erik Ris

  Umesto trošenja vremena na kreiranje elaboriranih poslovnih planova, Lean Startup nudi preduzetnicima u preduzećima svih veličina način za trajno testiranje njihovih vizija, za prilagođavanje i podešavanje pre nego što bude prekasno. Ris daje naučni pristup kreiranju startupa i upravljanju uspešnim startupovima u vremenu kada preduzeća treba da budu inovativnija nego ikada.

  8. Umetnost pobede, Fil Najt

  „Pošten i iskren prikaz puta ka poslovnom uspehu. Reč je o rizičnom, haotičnom, nepredvidivom putovanju, izrešetanom greškama, beskrajnom borbom i požrtvovanjem. Nema mnogo predsednika uspešnih kompanija koji su spremni da otvoreno kao Fil Najt govore o sebi i o svojim poslovima.“ Bil Gejts

  9. Kako plivati sa ajkulama, Harvi Mekej

  Suština Plivanja sa ajkulama, kako kaže Makej, jeste da i pored evolucije ajkula, prvenstveno treba da se plašite njihovih uvek istih, osnovnih manevara. Zbog toga smatra da postoje pravila koja će vam obezbediti bezbedno i uspešno plivanje. Ako želite da uspete u poslu, ova knjiga poslovne legende mora da vam bude nadohvat ruke.

  10. Ledeni breg nam se topi, Džon Koter

  Posle ove knjige ćete sasvim drugačije gledati na promene. Većina stanovnika antarktičke kolonije pingvina rugala se Fredu, koji je uvek bio tih, ali je imao dobru moć zapažanja i prvi je primetio zabrinjavajuće znake da se ledeni breg koji im je bio dom, topi. Fred mora mudro da pridobije ključne igrače kao što su Luis, glavni među njima, Alis, koja je ptica broj dva, i Nono, stručnjak za vremensku prognozu. Njihovo putovanje otkriva nam potpuno nezaboravan način na koji se možemo suočiti s neminovnim promenama.

  Zato knjigu u šake i ne izlazite iz svojih domova bez preke potrebe!

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE