Prepreka u pregovorima oko Galenike?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prepreka u pregovorima oko Galenike?

  Britansko-ruski konzorcijum Frontijer i Petrovaks farm, koji je počeo pregovore oko kupovinom 33 odsto vlasništva Galenike, mogao bi veoma lako da odustane od sklapanja strateškog partnerstva koje država vidi kao spasonosno rešenje, saznaje Blic.

  Naime, sporan je Galenikin dug prema komercijalnim bankama, koji iznosi oko 70 miliona evra i gomilao se godinama. Budući strateški partner ne želi da preuzme ta potraživanja, a krediti već 1. decembra počinju da dospevaju na naplatu.

  Istovremeno, u kontaktima sa bankama nije dobijeno nikakvo čvršće obećanje da bi bile spremne da prolongiraju na duži rok vraćanje tih para. Kako prenose sagovornici Blica, pre bi se moglo reći da su banke iskazale potpuno suprotne namere i da žele da što pre dobiju nazad svoj novac.

  Ako ovaj konzorcijum odustane od partnerstva, Galenika bi morala u stečaj, pa je rukovodstvo kompanije pokušalo da to reši smanjenjem troškova, kako bi nakupili novac za dospevajuće rate kredita. Na sastanku sa sindikatima, kako saznaje list, menadžment je predložio da se zaposlenima smanje plate, ali su sindikati to odlučno odbili.

  S druge strane, neki od sagovornika Blica, neposredno ili posredno uključeni u pregovore o partnerstvu, iskazuju malo više optimizma. Priča sa bankama se ipak pokrenula sa mrtve tačke. Pregovori traju, a konzorcijum očekuje još sastanaka sa bankama i ne bi bilo iznenađenje da one znatno ublaže svoje stavove, kaže izvor Blica.

  Ukoliko pregovori oko prodaje Galenike propadnu, ići će se na plan B. On podrazumeva da država otpiše dugove kompanije prema državnim poveriocima. Ostaje, međutim, ponovo pitanje šta će biti sa dugovima prema privatnim bankama.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE