Kako da prestanite da "jurite" ravnotežu između posla i života

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako da prestanite da “jurite” ravnotežu između posla i života

  Mnogi stručnjaci ističu važnost pronalaženja “ravnoteže” između privatnog i poslovnog života. Govori se da nije potrebno odreći se jednog da bi se imalo drugo i da može da se napravi balans. Međutim, ima i onih koji smatraju da nam ta “ravnoteža” nije potrebna, barem ne u tom smislu.

  Međutim, postavlja se pitanje da li je koncept “ravnoteže” ikada bio od pomoći jer je suviše ograničavajući.

  Verovatno se pitate šta su alternative i kako bolje definisati problem “ravnoteže” posao-život. Evo nekih razloga za izbegavanje “ravnoteže”:

  Veštački razdvaja život i posao

  U najmanju ruku, većina nas radi jer želimo da podržimo sbe, svoje porodice i ljude oko sebe. U idealnom svetu radimo posao na koji smo ponosni i koji nam omogućava da osetimo svrhu i značenje. Ali čak i kada vam posao ne pruža zadovoljstvo svakoga dana, rad je deo toga što svako od nas čini i time pruža određeni doprinos društvu.

  Kada razdvajate posao i život, malo je teže napraviti tu vezu. Ali kada rad i posao shvatate kao deo celokupnog života i iskustva, postaje lakše videti da uspeh u jednom često podržava drugi deo.

  Vodi nesigurnosti koja nije od pomoći

  Gubitak tog balansa nije prijatan, a dešava se. Bolje je razmišljati o rešenjima koja nastavljaju da se razvijaju kroz promene u životu i radu. Umesto da “padate”, možete imati dobre dane, bolje dane ili ne tako dobre dane. Ove varijacije su normalne, a korisnije je razmišljati o životu kao uvek promenjivom, nego kao preduzimnje visokog rizika gde stvari mogu krenuti “naopako” jednim pogrešnim korakom.

  Stvar je u tome što ćete jednog dana morati da ostanete duže na poslu i zgrabite večeru na putu do kuće ili preskočite godišnji odmor. Treba da znate da u tim izborima nema ništa loše.

  Ne dozvoljava da se razmišlja “dovoljno veliko”

  Svako zaslužuje više od same ravnoteže. Ravnoteža je ograničavajući koncept i ako postavite “cilj suviše nisko”, nećete zahtevati dovoljno od sebe, svojih nadređenih i kompanija.

  “Možete imati sve, samo ne odjednom”. Postoji vreme za sve i to je normalno. Kada razmišljate na “veliko” i očekujete da možete imati pozitivno iskustvo sa svim što rad i život imaju u ponudi, verovatnije je da ćete to ostvariti.

  Značajno je kako razgovaramo “sa sobom” i kako govorimo o raznim pitanjima. Probajte da ne razmišljate o “poslovno-životnoj ravnoteži” u tom smislu i pokušajte da bolje “ispunite” i posao i život.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE