Pretekli Luksemburg i uveli BESPLATAN prevoz na Balkanu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pretekli Luksemburg i uveli BESPLATAN prevoz na Balkanu

  Luksemburg će 1. marta postati prva zemlja u svetu u kojoj će javni prevoz biti besplatan, a nekoliko meseci ranije, odnosno od danas, tu povlasticu svojim građanima donosi Prozor-Rama.

  Mala opština u Bosni i Hercegovini, koja je tokom poslednjeg popisa brojala 14.280 stanovnika, time je, kako poručuju njeni nadležni, postala jedinstvena u BiH.

  Uslovi za ovu povlasticu za putnike stekli su se organizovanjem opšinskog preduzeća “Javni prevoz”, za čije je potrebe obezbeđeno šest autobusa, a sledi nabavka još dva.

  “U to preduzeće smo uložili znatna sredstva i opremili ga finim autobusima, prikladnim za naše terene. Osigurali smo im i zgradu, te organizovali  autobuski kolodvor koji takođe u našoj opštini nije postojao”, rekao je za Nezavisne novine Josip Juričić, pomoćnik opštinskog načelnika, inače jedan od autora ovog projekta.

  Projekat, kako je naveo, u praksi donosi mogućnost nesmetanog dolaska njihovih žitelja iz seoskih sredina prema sedištu opštine, ali i putovanje prema drugim delovima Prozora-Rame.

  “Prvi put građani opštine Prozor-Rama imaće stvarni javni prevoz, namenjen njima. Mi već imamo organizovan besplatan prevoz učenika osnovnih i srednje škole u Prozoru-Rami, a stvoreni su materijalni uslovi, odnosno imamo vozače i autobuse, da organizujemo i besplatan prevoz građana”, naveo je Juričić.

  Procene su da će to opštinu na godišnjem nivou koštati 100.000 maraka, a ta sredstva su ove godine već uvrštena u budžet.

  Pravo na besplatnu vožnju, uz stanovnike Prozora-Rame, imaće i svi njihovi gosti, što bi trebalo da doprinese razvoju turizma.

  Prema ranije objavljenim informacijama, na globalnom nivou bogat je spisak gradova koji nude besplatan javni prevoz svojim građanima. Među njima su, po dostupnim podacima, neki gradovi u Australiji, Belgiji, Brazilu, Kanadi, Kini, Češkoj, Danskoj, Engleskoj, Finskoj, Francuskoj, SAD itd.

  Izvor: Nezavisne novine

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE