PREVARA: U Hrvatskoj konjsko meso PRODAVALI kao teletinu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PREVARA: U Hrvatskoj konjsko meso PRODAVALI kao teletinu

  U Hrvatsku je ušlo konjsko meso s deklaracijom teletine, izvestio je o tome Evropol koji je pola godine radio na istrazi trgovine lažnim prehrambenim proizvodima.

  Konjsko meso se u prodavnicama i na internetu prodavalo kao teletina, otkrio je Evropol, agencija EU koja evropskim državama pomaže u borbi protiv međunarodnih zločina i terorizma.

  “Mi redovito mijenjamo europske zakone, poboljšavamo ih i pooštravamo ih, kako bismo spriječili krivotvorenje hrane. Nažalost, uvijek ima onih maštovitih pojedinaca koji se snađu. Nađu neke rupe u zakonu”, objašnjava evrozastupnica Biljana Borzan.

  U akciji nazvanoj “OPSON X”, koja se od decembra 2020. pa sve do kraja juna ove godine sprovodila u Hrvatskoj i još 72 zemlje sveta, zaplenjeno je gotovo 16.000 tona robe. Nezdrave, pokvarene ili ilegalno prerađivane hrane i pića.

  Osim mesa u Hrvatskoj je najviše “lažnjaka” pronađeno među alkoholnim pićima – prednjače vino i votka.

  Vrednost ilegalne hrane i pića zaplenjenih u toj akciji je 54 miliona evra, a izdato je više od šeststo naloga za hapšenje.

  Carinska uprava Hrvatske učestvovala je u akciji. Ona je sprovodila pojačani nadzor i kontrolu nad vozilima, kombijima, teretnim vozilima i autobusima, i sprovodila pojačani nadzor osoba i vozila koja prelaze preko državne granice. Navode da nisu utvrđene nepravilnosti.

  “Mi smo zakone pooštrili i kazne su sada toliko visoke da bi trebale odvratiti svakoga tko pokuša varati s hranom. Pooštrili smo inspekcijski nadzor kako bismo varanje s hranom sveli na što manju mjeru”, objasnila je Borzanova.

  Osim Carinske uprave, o neispravnoj robi nisu imali informacije ni Veterinarska inspekcija, Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za hranu i Državni inspektorat. Koliko je konjetine završilo na hrvatskim policama kao teletina, nije poznato.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE