Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Prevencijom do zdravlja i energije (VIDEO)

Sa prevencijom dijabetesa i drugih oboljenja treba početi što je pre moguće. Prevencija zapravo podrazumeva stil života koji čuva zdravlje organizma i na taj način sprečava ili značajno odlaže ozbiljnije probleme. Obuhvata pre svega zdravu ishranu i fizičku aktivnost, ali izbegavanje loših navika poput konzumacije alkohola i cigareta, manje stresa, više sna i drugo. Ove male, ali značajne promene ne samo da štite zdravlje, nego i podižu nivo energije.

“Kada je dijabetes u pitanju, naročito je značajna kod preveniranja tipa dva, koji se i javlja kao posledica nezdravog načina života”, objašnjava dr Biljana Nikolić iz Doma zdravlja Kovin.

“Devedeset odsto svih slučajeva dijabetesa je tip 2, a mnogo manji procenat je tip 1, a mnogima može da pomogne prevencija tj. stil života. Povremene dijete propraćene starim i nezdravim načinom ishrane je pogrešan pristup. Mnogo je toga što pored lekova i terapije može da se učini kako bi prevencija dala rezultate.”

U fazi pre dobijanja dijabetesa mnogo je stvari koje mogu da se učine kako bi se sačuvao pankreas i regulisalo lučenje insulina i to povećanom fizičkom aktivnošću i manjim unosom kalorijske hrane.

“To ne zahteva gladovanje. Pacijenti se uvek plaše da će ostati gladni. Međutim, to podrazumeva promenu u tanjiru i svega onoga što se pojede. Kada se njima objasni da to što je u tanjiru samo treba da se pojede, a ne da se dodaje, to malo teže prihvataju”, objašnjava dr Nikolić.

“Adekvatna i balansirana ishrana pored pravilnog odabira namirnica i njihov unos kroz odgovarajući broj obroka”, napominje dr Biljana Nikolić.

“U razgovoru često dođemo do podataka da pacijent jede samo dva puta dnevno, pri čemu je gojazan, i smatra da manjim brojem obroka unosi i manje kalorija, kao i da je to dovoljno da bi se izgubili kilogrami. Zapravo, podela obroka može mnogo toga da učini – i to na tri obavezna obroka i dve užine. Ovo je naročito značajno za osobe sa dijabetesom koje preveniraju pojavu komplikacija.”

O ovoj temi možete više saznati u sledećem videu:

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE