Primer kako se radi javno-privatno partnerstvo

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Primer kako se radi javno-privatno partnerstvo

  Među prvim gradovima, Sremska Mitrovica je zamenila staro javno osvetljenje za LED osvetljenje kroz model javno-privatnog partnerstva na teritoriji celog grada.

  Zašto su projekti energetske efikasnosti najbitniji u ovom trenutku za našu zemlju? Odgovor na ovo pitanje saznaćete na primeru ovog grada.

  Prvo, ušteda električne energije na godišnjem nivou je u ovom projektu 3.000.000 kWh, a ušteda CO2 na godišnjem nivou 1.590 tona! Ako uzmemo prosek, da je apsorpcija ugljen-dioksida (CO2) jednog hektara šume oko 6 tona godišnje (to su šume koje su stare minimalno 30-40 godina), onda dobijemo izuzetnu cifru. Sremska Mitrovica je smanjila zagađenost vazduha ovim projektom, kao da su posadili 265 hektara šume! Zamislite, dok neki samo sede i pričaju o tome da je vazduh zagađen, oni su dali pozitivan primer, kako je potrebno raditi i primenjivati na delu.

  Drugo, projekat se finansira iz uštede, bez zaduženja i direktnog investiranja grada. U ovom slučaju znači da će za 13 godina javnog ugovora, grad ostvariti novčanu uštedu u budžetu od minimalno 39.500.000 dinara, tako, da nijedan dinar nije uložio iz sopstvenih sredstava, a sve rizike projekta snosi privatni partner, odnosno investitor, firma ESCO ELIOS Doo. Gradu ostaje mogućnost da sa razlikom u novcu investira u neke druge potrebne projekte, za koje nisu bili u mogućnosti da realizuju do sada, ali im ova ušteda to omogućava. U međuvremenu, smanjuje se zagađenost vazduha, prave uštede u budžetu, a korisnici odnosno građani, dobijaju bolju uslugu. Tako rade oni koji razmišljalju, i čine što treba.

  Kako saopštava načenik gradske uprave Sremska Mitrovica, Miroslav Jokić:

  Stare svetiljke, ukupno 9.616 komada, zamenjene su novim LED svetiljkama, čime smo obezbedili efikasnije korišćenje energije, smanjenje emisije ugljen-dioksida i smanjenje operativnih troškova funkcionisanja i održavanja sistema javne rasvete. Godišnja ušteda električne energije iznosi 70,4%, a na bazi toga projektuju se velike finasijske uštede. Uštedeće se oko 13.000.000 dinara samo na troškovima održavanja rasvete, a realizacija celog projekta se finansira iz svih tih ušteda. To je ono što nam je i najbitnije kod realizacije ovog projekta – da dobijemo modernu, racionalnu, energetski efikasnu javnu rasvetu, a da realizacija tog projekta neće ništa dodatno koštati naše sugrađane. Nova rasveta je postavljena u gradskom području, ali i svim selima. Omogućena je daljinska kontrola i upravljanje sistemom, odnosno daljinsko paljenje, gašenje i dimovanje jačine rasvete. Takođe, biće olakšana i prijava kvarova i brže reagovanje po prijavama, jer je kroz numerisanje svetiljki obezbeđen i digitalni registar sistema.

  Očekivani vek trajanja novih LED svetiljki je 25 godina – skoro duplo više od trajanja javnog ugovora. Podsetimo, posle 13 godina otplate projekata opštini ostaje cela novčana ušteda i kvalitetna i korisna rasveta. To je suština JPP projekata.

  Učinite nešto – sadite drvo, smanjite svoju potrošnju energije! Kupite nove LED sijalice, kupite po mogućnosti automobile sa manjom potrošnjom goriva! A kada nešto od ovoga realizujete, dođite i pogledajte Sremsku Mitrovicu koja vredi i danju, a naročito noću!

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE