Procurile informacije: Američki direktori MASOVNO PRODAJU akcije kompanija koje vode

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Procurile informacije: Američki direktori MASOVNO PRODAJU akcije kompanija koje vode

  Iako poslednjih dana svetska tržišta akcija beleže korekciju cena nakon dostizanja vrhunca početkom prošle nedelje, generalno je na velikim zapadnim tržištima, posebno američkom, trend snažnog rasta još od marta, što je poprilično neobično zbog ozbiljnosti recesije upravo na tim tržištima.

  Fajnenšl tajms je objavio vrlo intrigantnu informaciju koja ukazuje na to da čak ni oni koji bi trebalo najviše da veruju u nastavak rasta cena akcija koriste priliku za njihovu prodaju te očigledno ne veruju u mogućnost zarade na osnovu rasta cene.

  Zahvaljujući podacima koji prikuplja američki SEC o insajderskoj trgovini akcijama, javnost je saznala kako su 1.042 glavna izvršna direktora u Americi u avgustu prodala akcije u vrednosti od 6,9 milijardi dolara.

  To je najveći mesečni iznos prodaje akcija od strane glavnih izvršnih direktora u poslednjih pet godina. S obzirom na to da je reč o ljudima koji su najodgovorniji za dalji rast svojih kompanija, zanimljivo je da su u velikom broju odlučili prodati deonice, a ne čekati i realizovati dobit na osnovu rasta poslovanja i posledično daljeg rasta valuacije akcija. Podaci SEC-a zabeležili su prodaje od najmanje 10.000 dolara vrednih deonica u kompanijama čija tržišna kapitalizacija premašuje više od milijardu dolara.

  Čini se da je puno manji optimizam po pitanju budućeg trenda na tržištu akcija onih najupućenijih (izvršni direktori) u odnosu na očekivanja velikog broja investitora nešto što otkriva vrlo visok nivo neizvesnosti kad je u pitanju procena budućih kretanja cena deonica.

  Na primer, osnivači američkog industrijskog konglomerata Danahera, braća Steven i Mitchell Rales, prodali su milijardu dolara vrednih deonica Fortive Groupe. Steven je dobio 606, a Mitchell 363 miliona dolara. Nadalje, Leslie Wexner, osnivač L Brandsa (vlasnik Victoria’s Secreta) prodao je deonica u vrednosti za 89 miliona dolara.

  Podaci brokerske kuće StoneX pokazuju kako su insajderske prodaje kompanija iz tehnološkog Nasdaq 100 indeksa u drugom kvartalu dosegle 10,4 milijardi dolara ili 171 odsto više nego i istom kvartalu lane.

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE