Produktna berza: Soja poskupela 75% u odnosu na 2020.

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Produktna berza: Soja poskupela 75% u odnosu na 2020.

  Soja iz ovogodišnjeg roda prodavala se protekle nedelje na Produktnoj berzi u Novom Sadu po ceni od 70 dinara po kilogramu bez poreza na dodatu vrednost (PDV) što je poskupljenje od 75 odsto u odnosu na isti period prošle godine kada je koštala 40 dinara, saopštila je ta berza.

  “Ovako visok cenovni nivo se očekivao, s obzirom da je poslednji ugovor prošlogodišnjeg roda zaključen po ceni od 80 dinara po kilogramu bez PDV-a. Soja iz novog roda od 70 dinara po kilogramu viša je za 75 odsto jer je prošle godine u isto vreme koštala 40 dinara”, navodi se u saopštenju.

  Dodaje se da se poskupljenje očekivalo jer je rod smanjen zbog visokih temperatura i nedostatka vlage.

  Pšenica je, kako se navodi imala primat u trgovanju i cena se kretala od 26 do 27,20 dinara po kilogramu bez PDV-a što je poskupljenje od 4,4 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

  Cena kukuruza je zbog povećane ponude tokom ove nedelje pala za oko jedan odsto u odnosu na nedelju dana ranije i ugovori su zaključivani po ceni od 25,70 do 25 dinara po kilogramu, bez PDV.

  Ugovori za kupo-prodaju suncokreta zaključivani su po cenama od 56,42 do 57,02 dinara po kilogramu, bez PDV-a, što je 480 do 485 evra po toni.

  Ukupan promet na Produktnoj berzi tokom ove nedelje iznosio je 5.350 tona robe, čime je trgovanje povećano za 87,7 odsto, čija je finansijska vrednost iznosila 188 miliona dinara.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE