Proglašeni su za GLAVNU ATRAKCIJU Olimpijskih igara, znate li čemu služe? (FOTO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Proglašeni su za GLAVNU ATRAKCIJU Olimpijskih igara, znate li čemu služe? (FOTO)

  Iako javni toaleti šriom sveta važe za mesta koja su mračna, ne tako uređena i prljava, Tokio je nedavno predstavio nove toalete koji su sve, samo ne prljavi, mračni i neuređeni.

  Naime, povodom Olimpijskih igara 16 umetnika, dizajnera i arhitekata dobilo je zadatak da redizajnira 17 javnih toaleta u elegantnoj tokijskoj četvrti Shibuya što je za rezultat imalo najneobičnije toalete.

  Ove toalete karakteriše čistoća, osvetljenost, a mediji ih nazivaju i pravim umetničkim delom. Ono što je karakteristično jeste da su prozirni, i veoma šareni. Logika prozirnosti toaleta je u tome da ljudi imaju mogućnost da provere čistoću pre nego što uđu unutra.

  Jedanaest objekata već je otvoreno, a preostalih šest bi trebalo da bude završeno do proleća sledeće godine.

  Toaleti su bili deo napora ulepšavanja Tokija pre letnjih olimpijskih igara, i svaki od arhitekata je dobio zadatak da dizajnira i odredi lokaciju za svoju grupu toaleta.

  Toaletni park

  “Toaletni park” u Nabeshima Shoto Parku razvio je arhitekta Kengo Kuma, koji je dizajnirao novi Nacionalni stadion, glavnu lokaciju Olimpijskih igara.

  Ovaj park otvoren je u junu i sastoji se od pet toaleta povezanih stazom “koja stvara liniju protoka”, rekao je Kuma, “s nadom da će ponuditi potpuno iskustvo koje obuhvata okruženje, kao i strukture”.

  Svaki od ovih toaleta drugačiji enterijer fokusiran na različite potrebe – uključujući brigu o deci, ličnu negu i pristupačnost invalidskim kolicima.

  “Za razliku od konvencionalnih javnih toaleta, oni su jedinstveni po tome što mogu da ih koriste različiti ljudi”, rekao je Kuma. Odabrao je Nabeshima Shoto jer, kako je rekao, ima najbujnije zelenilo i jer je mislio da će moći da razbije uobičajenu sliku javnih toaleta.

  Zanimljivo je da kada su pravilno zauzeti i zaključani, deo u kom se nalazi toalet šolja koji je takođe zastaklen prozirnim svetlom, postane neproziran.

  Ovi toaleti predstavljeni su kao još jedan futuristički i estetski dopadljiv primer tehnološkog naprretka zemlje, čak iako su toaleti u Japanu već odavno u futurističkom izdanju u odnosu na ostatak sveta, a posebno u odnosu na Balkan i Srbiju.

  Ipak, mnogi su komentarisali negativno i bojažljivo ove toalete, upravo zbog prozirnosti, dok su arhitekte odgovarale da će biti vremena za navikavanje na ovo.

  Inače, toalete održavaju “profesionalni inspektori toaleta”.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE