Prognoze SB: U 2021. OPORAVAK Srbije i RAST od pet odsto

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prognoze SB: U 2021. OPORAVAK Srbije i RAST od pet odsto

  Svetska banka (SB) predviđa privredni rast Srbije u ovoj godini od pet odsto, izjavio je glavni ekonomista te banke u Srbiji Lazar Šestović.

  “Naša procena je da će i dalje rast srpske ekonomije biti blizu nekog svog srednjoročnog trenda koji je zabeležen u prethodnih nekoliko godina, oko 3,5 do četiri procenta godišnje”, kazao je Šestović na onlajn predstavljanju izveštaja SB o ekonomskim pokazateljima zemalja Zapadnog Balkana.

  On smatra da su osnovni faktori koji mogu da ugroze ovaj scenario – šta će se dešavati na međunarodnom tržištu i u okruženju, potom da li će doći do rasta kamatnih stopa i cene zaduživanja, kako će se kretati tražnja za robom iz Srbije, zainteresovanost stranih ulagača za investiranje u Srbiju, kao i iznos doznaka iz inostranstva.

  Dodao je da postoji mnogo toga što Srbija može sama da uradi, kako bi poboljšala izglede za rast, poput daljeg poboljšanja poslovnog okruženja, kako bi se povećale investicije i otvorila više poglavlja u procesu EU integracija.

  Šestović je ukazao da nije bitno misliti na rast BDP kao takav, već raditi na tome da bude okrenut ka očuvanju životne sredine, na racionalnoj upotrebi prirodnih resursa, manjoj emisiji zagađujućih materija i pomoći privredi i infrastrukturi da se učine otpornijim na uticaj klimatskih promena.

  Deficit ne zabrinjava

  Na pitanje da prokomentariše visinu deficita u budžetu Srbije, koji je usvojen rebalansom za 2021. godinu, on je naveo da je rebalans urađen kako bi se omogućio novi paket podrške privredi.

  Šestović smatra da deficit nije zabrinjavajući, jer nije posledica izmena nekih politika na srednji rok, ali je ocena SB da je možda trebao da bude malo manji ove godine, kako bi bio manji uticaj na javni dug.

  U SB se nadaju da je veći deficit trenutna posledica pomoći privredi.

  Dodao je da je drugi razlog za povećanje deficita dalje ulaganje u infrastrukturu, što je ocenio kao dobro, jer Srbija je imala ranijih godina nizak nivo javnih investicija.

  Oporavak Zapadnog Balkana

  Šef Kancelarije SB u Srbiji Stiven Ndegva kazao je da je region Zapadnog Balkana tokom trajanja pandemije koronavirusa imao mnogo bolje ekonomske rezultate od zemalja članica Evropske unije, a Srbija je među tim zemljama bila znatno bolja od svih njih zajedno.

  “Kada se glada bliska budućnost, oporavak se čini da je na pravoj putanji. Izgleda de će Srbija imati obećavajuću 2021. godinu i očekujemo povratak u normalni, planirani rast nakon toga”, kazao je Ndegva.

  Pohvalio je Vladu Srbije na do sada obavljenom poslu, pre svega u obuzdavanju pandemije u oblasti zdravstva, navodeći i da je važno koliko otpornosti srpska ekonomija pokazuje u poslednje vreme.

  On je istakao da sve to ne bi bilo moguće da nije bilo reformi sprovedenih u poslednjih nekoliko godina u Srbiji.

  Države zapadnog Balkana, koje su se suočile sa snažnom recesijom zbog pandemije koronavirusa, do kraja ove godine mogu očekivati postupni oporavak i privredni rast iznad četiri posto, procena je Svetske banke.

  Kako se navodi u analizi SB, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, Severnu Makedoniju i Srbiju do kraja 2021. očekuje postupni oporavak od šoka koji je donela pandemija i koji je tokom prošle godine prouzrokovao pad od 3,4 odsto.

  Izvor: Beta, SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE