Promena je put do novog saznanja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Promena je put do novog saznanja

  Piše: Alisa Evsina, HR direktor, NIS a.d. Novi Sad

  U svetu i vremenu u kome živimo, promene su neminovne. Brze su, uvek dinamične, često temeljne i sve češće neočekivane. Da li su svaki put i poželjne? Ne možemo biti sigurni u to. Ali, ono što je izvesno jeste da iz svake nove promene izađemo sa novim saznanjima – sa novim uspesima, lekcijama, idejama i planovima za neku narednu. Jer – zašto da čekamo da se dese, hajde da sami pokrenemo taj talas.

  Zvuči jednostavno. Međutim, ukoliko sagledamo ceo kontekst, svu veličinu i potencijal tržišta rada danas, industrije u kojoj delujemo, novih okolnosti koje nam je ova godina donela, postajemo svesni svih izazova sa kojima se suočavamo.

  Naša najveća snaga, ali i najveći izazov, jeste veličina kompanije  – samo u Srbiji naš tim broji 11.000 zaposlenih koji dolaze iz 15 različitih zemalja, obuhvata 4 različite generacije i željno iščekuje dolazak pete. Isto tako, naša industrija je na vrhu liste razvoja budućih tehnologija, inovacije su nam svakodnevica.

  Sve ovo zahteva fleksibilnost, praćenje i prilagođavanje, kako bismo ispunili naše obećanje – biti najbolji poslodavac. Cilj nam je da se svaki naš zaposleni oseća sigurno, zadovoljno i motivisano na radnom mestu; da se svaka različitost pohvali, da se svačiji glas čuje, da se posvećenost živi.

  Ovo je posebno važno ako uzmemo u obzir činjenicu da se tržište rada menja i borba za talente sve više postaje naša realnost. U ovoj borbi se poslodavci služe različitim sredstvima – osluškuju, reaguju, inoviraju. Ne možemo reći da je to ŠTA mi radimo značajno drugačije. Fokus stavljamo na to KAKO mi to radimo – kako slušamo, kako odgovaramo. Odgovaramo jednakim prilikama za sve, što nije nimalo lak zadatak, i u fokus stavljamo naše ljude. Tu smo da čujemo šta imaju da kažu i želimo da, kroz ispitivanja zadovoljstva i posvećenost, omogućimo da se to mišljenje, kao i potrebe naših kolega, uvaže što je rezultiralo značajnim promenama. Naši zaposleni su ti koji usmeravaju našu agendu.

  Nameće se pitanje ko je odgovoran da se ovo i ostvari; to je, pre svega, HR. Međutim, ovo je samo deo odgovora. Potpun odgovor bi bio – svi mi.  Svako od nas ima odgovoran zadatak u ovom procesu:  biti svestan svojih snaga, prepoznati oblasti za razvoj i usmeriti napore ka tome da izvučemo najbolje od sebe i budemo što efikasniji. Menadžeri su ti koji imaju i dodatni zadatak – da olakšaju i omoguće da se sve prethodno ostvari. Šta onda radi HR? HR daje strukturu, podršku i snagu. Snaga koju HR daje nije napitak koji će Asteriks da popije i postane najjači na svetu. Snaga koju HR daje je razvijanje svesti o ličnim potencijalima i maksimiziranje učinka tako da Asteriks postane jači od trenutnih i narednih izazova.

  Na pitanja kako – odgovor je agilnost. Ovogodišnje okolnosti svakako su nam dodatno pomogle da istaknemo važnost fleksibilnosti i brzog donošenja odluka. Naučili smo da možemo da budemo agilni, a da pritom sačuvamo fokus na onome što je najvažnije pružanje sigurnosti, obezbeđivanje kontinuiteta poslovanja i bezbednosti naših zaposlenih. Ponovo se vraćamo na početak sa istim zaključkom – promene možda nisu uvek poželjne, ali su uvek poučne.

  Ostaje nam da vidimo koje nas pouke čekaju u budućnosti i nastavimo da ih, kao i do sada, usvajamo – brzo, kreativno, kvalitetno i zajedno.

  Izvor: BIZLife magazin

  Foto: NIS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE