Protest protiv ZAGAĐENJA: "Loš vazduh nam godišnje UBIJE 15.000 ljudi"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Protest protiv ZAGAĐENJA: “Loš vazduh nam godišnje UBIJE 15.000 ljudi”

  U Beogradu je održan protest protiv zagađenja vazduha, a ispred zgrade Vlade građani su ostavili zahteve za usvajanje mera protiv zagađenja i adekvatnog informisanja javnosti o toj temi.

  Učesnici protesta koji je prijavila neformalna grupa građana “Eko straža”, okupili su se na platou trga Slavija odakle je kolona krenula niz Nemanjinu do zgrade Vlade. Na početku kolone građani su nosili transparent “Za Srbiju bez smoga!”.

  Kako je saopšteno prisutnim građanima obratila se Dragana Đorđević, rukovodilac Centra izuzetnih vrednosti za hemiju i inženjering životne sredine u Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.

  Ona je rekla da je Srbija potpisnica Pariskog sporazuma i prihvatila je da do kraja 2020. godine smanji korišćenje fosilnih goriva za 20 odsto, da poveća za 20 odsto energetsku efikasnost i da za još toliko poveća korišćenje energije iz obnovljivih izvora.

  “Ništa od toga nije urađeno. Vazduh ne prepoznaje administrativne granice tako da mi zagađujemo i zemlje iz okruženja, koje su u EU i zbog toga će Srbija imati ozbiljne posledice”, istakla je Đorđević.

  Bojan Simišić iz “Eko straže” kao najveći problem građana naveo je to što nemaju jasne informacije o zagađenju, a mnogi ne znaju ni kako da objasne te rezultate, gde da ih traže i šta to znači za zdravlje. Tvrdi i da “nama svake godine od posledica zagađenja umre 15.000 ljudi, što je jedan manji grad u Srbiji”.

  “Cilj je da se građani okupe oko ove teme i upute zahtev institucijama da konačno počnu sa rešavanjem problema zagađenja. Merenja se ne rade gde su stvarno najveća zagađenja i često se ne mere ona najopasnija, pa je to na neki način obmanjivanje javnosti” ocenio je Simišić.

  Dodao je da aktivisti zahtevaju rešavanje problema zagađenja vazduha, što je skup i dugotrajan proces, ali je ovaj protest jedan korak u nizu aktivnosti kako bi “naterali” državu i njene institucije da se odgovorno ponašaju prema zdravlju i kvalitetu života građana.

  Među govornicima na protestu bio je i Aleksandar Jovanović Ćuta iz Inicijative “Odbranimo reke Stare planine”, koji je rekao da je došao ispred vrata onih koji sa “strateškim partnerima poput Linglonga ili Rio Tinta sa kojima sklapaju tajne ugovore” i poručio da “o vodi, zemlji i vazduhu nema pregovora”.

  Kako je saopštila “Zelena patrola” (mobilna grupa za preventivno i brzo ekološko reagovanje), vazduh u brojnim gradovima Srbije poslednjih nekoliko godina je među najzagađenijim u svetu, a na zagađenje vazduha utiče i korišćenje energenata izuzetno slabog kvaliteta gde se zarad finansijskog interesa “ugljarske mafije” kao ugalj prodaje zapravo jalovina sa velikim procentom gline.

  U ovom trenutku, prema podacima sajta iqair.com, srpska prestonica je 22. najzagađeniji glavni grad na svetu, sa indeksom zagađenja 108, dok je u Srbiji najzagađeniji Čačak sa indeksom od 181, koliko ima i Delhi, koji se nalazi na 4. poziciji na listi prestonica.

  Izvor: Beta, Agencije, BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE