"Protivotrov" za unilateralizam: Si Đinping za jači BRIKS

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Protivotrov” za unilateralizam: Si Đinping za jači BRIKS

  Kineski predsednik Si Đinping založio se za promovisanje praktične saradnje među zemljama BRIKS i uputio je predloge za njeno dodatno jačanje, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

  Si, koji je putem video veze učestvovao na nedavnom sastanku lidera organizacije BRIKS, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, uputio je predloge za promovisanje praktične saradnje.

  CMG navodi da ti predlozi podrazumevaju uporno međusobno pomaganje i jačanja saradnje u oblasti javnog zdravlja, insistiranje na pravičnosti i pristupačnosti, jačanje međunarodne saradnje u oblasti vakcina, insistiranje na uzajamnoj koristi i jačanje ekonomske saradnje.

  Takođe se predlaže pridržavanje pravičnosti i pravde, jačanje političke i bezbedne saradnje, insistiranje na međusobnom učenju i jačanje međusobne razmene.

  Direktor brazilskog Centra za kineske studije Roni Lins izrazio je uverenje da će inicijativa kineskog predsednika dati podsticaj daljem razvoju zemalja BRIKS.

  Pored toga, određene zapadne sile drže se hegemonističkog razmišljanja i svuda šire “političke viruse”, izazivajući ozbiljno mešanje u globalnu antiepidemijsku saradnju, prenela je CMG.

  U svom govoru, Si je pozvao na “pridržavanje naučnog praćenja, suprotstavljanje politizaciji i stigmatizaciji” i “praktikovanje pravog multilateralizma”, koji ukazuju na pravac globalne solidarnosti i borbu protiv epidemije koronavirusa.

  Profesor na Univerzitetu Nehru u Indiji B.R. Dipa smatra da se saradnja BRIKS može posmatrati kao model multilateralne saradnje i da je “protivotrov” za unilateralizam, deglobalizaciju i antiglobalizaciju, dodala je CMG.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE