Prva američka država u kojoj građane ZAKON OBAVEZUJE da kompostiraju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prva američka država u kojoj građane ZAKON OBAVEZUJE da kompostiraju

  Građani Vermonta više neće moći da bacaju hranu u kante za smeće, objavile su tamošnje vlasti.

  Prema novom zakonu koji je stupio na snagu početkom meseca, stanovnici su sada dužni da hranu koja više nije upotrebna kompostiraju u svojim dvorištima ili da je odlažu u profesionalne komposte.

  Dok su druge države preduzele neke korake za suzbijanje otpada, posebno na poslovnom nivou, Vermont je prva američka zemlja koja je zakonom uredila bacanje hrane.

  Ova p0litika jeste ambiciozna, ali vlasti Vermonta veruju da država mora preduzme nešto da bi preusmerila 50 odsto otpada sa deponija na kompostiranje ili recikliranje.

  Taj cilj postoji više od jedne decenije, kaže Josh Kelly, šef odseka za upravljanje materijalima Agencije za prirodne resurse Vermonta.

  „Jedini način na koji zaista možete da smanjite otpad je da se fokusirate na pitanje otpada u vidu hrane”, kaže on.

  20 ukupnog odsto otpada je – HRANA

  Svakih pet godina, vlasti Vermonta organizuju kopanje smeća da bi videli šta sve građani bacaju i ono što stalno otkrivaju jeste podatak da je 20 odsto otpada – hrana.

  Pokazalo se i da je prehrambeni otpad značajan izvor metana, gasova sa efektom staklene bašte, koji je 25 puta jači od ugljen dioksida kada je u pitanju zagrevanje Zemlje.

  Čak i pre nego što je zabrana stupila na snagu, 72 odsto stanovništva Vermonta kompostiralo je kod kuće, navodi se u istraživanju sa Univerziteta u Vermontu.

  „Priča iz Vermonta pokazuje da mi radimo na kompostiranju i smanjenju otpada od hrane gotovo deceniju, čak i pre nego što je zakon stupio na snagu”, kaže Kelly.

  Kako se navodi, ova država je investirala u infrastrukturu koja olakšava građanima kompostiranje. Izdvaja se oko 970.000 dolara bespovratnih sredstava za kupovinu opreme za kompostiranje ili proširivanje usluga preuzimanja otpada.

  Vermont ima i javne i privatne objekte za kompostiranje. A čak i ako nije svako područje pokriveno opremom, Kelly kaže da postoji više od 100 stanica za bacanje otpada od hrane u kompost i da ih skoro svaki grad ima.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE