Prva licenca za genetska "čačkanja" u poljoprivredi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prva licenca za genetska “čačkanja” u poljoprivredi

  Multinacionalna poljoprivredna kompanija Simplot dobila je prava za novu tehnologiju menjanja gena, zahvaljujući kojoj bi jednog dana poljoprivrednici mogli da imaju bogatije useve, a jagoda, krompir i avokado mogli duže da ostanu sveži.

  Nova tehnologija CRISPR-Cas9 sistem je za izmenu gena i predstavlja revoluciju u molekularnoj biologiji, tačnije u genskoj tehnologiji, pošto je brza, znatno preciznija od drugih metoda i ima široku mogućnost primene.

  Dok je tradicionalnim metodom potrebno dosta vremena za dobijanje određenih željenih karakteristika biljaka, navode naučnici, nova tehnologija ubrzava proces njihovog uzgajanja i štedi godine za razvijanje novih sorti koje su bezbedne kao i one nastale na klasičan način, prenosi AP.

  Kompanija sa sedištem u saveznoj američkoj državi Ajdaho objavila je da je postigla sporazum s kompanijom Dau-Dipon (DowDuPont) i Institutom Broud Masačusetskog tehnološkog instituta i Univerziteta Harvard, koji razvijaju tu novu tehnologiju menjanja gena.

  Simplot je prva poljoprivredna kompanija koja je dobila licencu za tehnologiju CRISPR-Cas9.

  Šef tehnološkog odseka u poljoprivrednom sektoru kompanije Dau-Dipon Nil Gaterson rekao je da je važno da se omogući “proizvodnja dovoljne količine hrane za devet ili deset milijardi ljudi koliko će ih biti na planeti za 30 godina”.

  Simplot je vodeći proizvođač avokada, koji se uzgaja u Meksiku a prodaje u SAD, a kompanija je možda najpoznatija po uzgoju krompira.

  Predstavnica Simplota Suzan Kolindž kazala je da tehnologija menjanja gena verovatno neće doneti nove sorte krompira još najmanje pet godina, a da će posle toga proći još vremena pre nego što počne njihova komercijalna eksploatacija.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE