Prva lokalna samouprava potvrdila: Plaćamo pola troška za ZAMENU STOLARIJE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prva lokalna samouprava potvrdila: Plaćamo pola troška za ZAMENU STOLARIJE

  Kragujevac će ove godine prvi put pomoći domaćinstvima u finansiranju zamene stolarije i kotlova u kućama kako bi se ostvarila ušteda u potrošnji energije, objavila je danas gradska uprava.

  Najverovatnije po 100.000 RSD

  “Davaćemo, najverovatnije, po 100.000 dinara po domaćinstvu za zamenu stolarije i po 70.000 dinara za zamenu kotlova na ugalj i drva kotlovima na gas i pelet”, rekla je energetska menadžerka grada Ana Radojević na sednici gradske Skupštine napominjući da novac neće biti direktno dat građanima, već će konkurs biti sproveden preko privrednih subjekata.

  Istovremeno će biti raspisana dva konkursa, jedan za proizvodjače prozora i vrata i prodavce kotlova, a drugi za građane, rekla je Radojević.

  Konkurs se odnosi samo na kuće, odnosno objekte koji imaju upotrebnu dozvolu i biće objavljen za oko mesec dana na sajtu grada i sredstvima informisanja.

  Kriterijumi za izbor će biti utvrđeni u pravilniku koji usvaja Gradsko veće.

  Radojević je rekla da je lokalna samouprava do sada ulagala samo sredstva za energetsku efikasnost u oko 200 javnih objekata zbog toga što za njih grad plaća troškove energenata u iznosu od četiri miliona evra godišnje.

  Navela je da bi uz finansijsku pomoć individualnim domaćinstvima trebalo “utopliti” oko 100 kuća za šta je planirano oko 10 miliona dinara.

  Objasnila je da je za ove namene u gradskoj kasi predviđeno pet miliona dinara, a da se od resornog ministarstva očekuje još toliko.

  Bespovratnom finansijskom podrškom grada pokrivaće se polovina sume potrebne za energetsku sanaciju u domaćinstvu.

  Kragujevac će se javiti na konkurs

  Radojević je rekla da je ovo pilot projekat u Kragujevcu za koji će grad konkurisati na poziv Ministarstva rudarstva i energetike uz očekivanje da će biti među odabranim lokalnim samoupravama za realizaciju.

  Ona je navela da je Užice, na primer, počelo sa finansiranjem energetske sanacije pre pet godina takodje sa pet miliona dinara, da bi danas ulagao 50 miliona dinara u te namene.

  Skupština Kragujevca danas je usvojila oduku o finansijskoj pomoći domaćinstvima u 2021. godini za unapredjenje procesa energetske tranzicije.

  Neki odbornici su u raspravi ocenili da su, sredstva koja se opredeljuju za ove namene iz gradske kase, mala.

  Načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Stošić Ilić je rekla da je za mnoge gradjane “nedostižna” i polovina sredstava koju sami treba da ulože u zamenu stolarije i kotlova, zbog čega država, kaže, pregovara sa bankama oko povoljnih kredita u te svrhe.

  Ona je navela, da prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike, u Srbiji ima oko tri miliona objekata kojima je potrebna energetska sanacija.

  Raspisan poziv za ZAMENU STOLARIJE: Rok za prijavu 21. maj

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE