Prva presuda protiv turističkih agencija: Putniku povrat novca

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prva presuda protiv turističkih agencija: Putniku povrat novca

  Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je prvu presudu protiv turističke agencije i ona će morati da vrati novac putniku za uplaćeni aranžman koji je propao, saopštilo je udruženje “Efektiva”.

  Od stupanja na snagu Uredbe o zamenskim putovanjima, “Efektiva” je upozoravala javnost na odredbe Zakona o zaštiti potrošača (ZZP), koje garantuju pravo na povraćaj novca.

  Od tada do danas, udruženje uporno ponavlja da je doneta Uredba niže pravne snage u odnosu na pomenuti Zakon, te da nema obavezujući karakter i da je doneta isključivo u svrhu zaštite interesa turističkih agencija, a protivno interesima putnika čija su putovanja propala, a novac ostao zarobljen u agencijama.

  “Efektiva” je objavila prvu presudu koja sve to potvrđuje. Dakle, Sud potvrđuje da Uredba ne može umanjiti značaj odredbi ZZP bez saglasnosti volja obe strane.

  Takođe, Sud smatra da ovde jeste došlo do sticanja bez osnova, od strane agencije, jer tvrdnja (sve i da je istina) da je agencija prebacila uplaćeni novac ino partneru, ne menja činjenicu da odnos agencije i njenog ino partnera nema uticaja na obligacioni odnos putnika i agencije, te saglasno članu 106. ZZP, turistička agencija mora u celosti da vrati novac putniku.

  “Ubeđeni smo da je ovo samo početak, te da će sudska praksa potvrditi prevarni izgled Uredbe, te ćemo nakon što ove presude dobiju svoju potvrdu na drugom stepenu, protiv odgovornih lica za donošenje Uredbe podneti odgovarajuću krivičnu prijavu”, navodi se u saopštenju.

  Udruženje napominje da je kod agencija ostao zarobljen novac u visini od nekoliko desetina miliona evra, iznoseći sumnju da je motiv donosioca Uredbe zapravo bio da se privatnim firmama i njihovim vlasnicima omogući da taj novac zadrže.

  Kao glavnog krivca za sticanje bez osnova tolikog novca, “Efektiva” navodi ministra (Rasima) Ljajića i odgovorna lica iz njegovog ministarstva.

  Pravo na ovakvu sudsku zaštitu u ovom trenutku imaju samo putnici koji nisu prihvatili zamensko putovanje. Oni koji jesu, moraju sačekati da i to putovanje eventualno propadne ili da istekne rok za povraćaj novca koji je predviđen Uredbom, zaključuje se u saopštenju “Efektive”.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE