PRVA VAKCINA protiv malarije, u Africi daleko SMRTONOSNIJE od korone

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PRVA VAKCINA protiv malarije, u Africi daleko SMRTONOSNIJE od korone

  Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odobrila je prvu vakcinu protiv malarije.

  Kako je saopšteno, ova vakcina bi trebalo da uđe u široku upotrebu kako bi se sprečilo da malarija, bolest koju prenose komarci, godišnje ubije stotine hiljada dece u Africi.

  SZO je odobrila vakcinu pod nazivom RTS,S/AS01 ili Mosquirix, koju je razvio britanski proizvođač lekova GlaxoSmithKline.

  Od 2019. godine 2,3 miliona doza ove vakcine dato je bebama u Gani, Keniji i Malaviju u velikom pilot-programu koji koordinira SZO. Taj program je usledio nakon višegodišnjih kliničkih ispitivanja u sedam afričkih zemalja.

  Godišnje od malarije strada više od 400 hiljada ljudi, uglavnom afričke dece. Većina onih koje bolest ubija su mlađi od pet godina.

  Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreiesus je rekao da je “ova vakcina poklon svetu, ali će se njena vrednost najviše osetiti u Africi”.

  Nakon pregleda izveštaja iz zemalja koje su učestvovale u pilot-programu, SZO je saopštila da “preporučuje široku upotrebu prve svetske vakcine protiv malarije”.

  Efikasnost vakcine u sprečavanju teških slučajeva malarije kod dece je samo oko 30 odsto, ali to je za sada jedina odobrena vakcina. Regulator Evropske unije za lekove odobrio je ovu vakcinu 2015. godine, uz ocenu da su njene koristi veće od rizika.

  Ovo je prvi put da je SZO preporučila široku upotrebu vakcine protiv humanog parazita.

  Vakcina deluje protiv plazmodijuma falciparuma – jedne od pet vrsta parazita i najsmrtonosnije. Pre nego što odobrena vakcina stigne do afričke dece, naredni korak je finansiranje proizvodnje.

  Svake dve minute jedno dete umire od malarije, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

  Malarija je daleko smrtonosnija od COVID-19 u Africi. Prema procenama SZO, 2019. je ubila 386 hiljada Afrikanaca, u poređenju sa 212 hiljada potvrđenih smrti od COVID-19 u poslednjih 18 meseci.

  SZO navodi da se 94 odsto slučajeva malarije javlja u Africi, kontinentu od 1,3 milijarde ljudi. Bolest uzrokuju paraziti koji se prenose na ljude ujedom zaraženih komaraca, a simptomi uključuju groznicu, povraćanje, glavobolju i bol u mišićima.

  Izvor: RSE

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE