Prva zemlja počela masovnu VAKCINACIJU DECE starije od 2 godine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prva zemlja počela masovnu VAKCINACIJU DECE starije od 2 godine

  Kuba je postala prva država na svetu koja je započela masovnu vakcinaciju dece od 2 godine protiv koronavirusa.

  Iako vakcinacija nije obavezna, klinike, bolnice, pa čak i preuređene škole pune su roditelja koji su došli da vakcinišu svoju decu.

  Kao i odrasli, deca na Kubi moraće da prime tri doze da bi se smatrali potpuno vakcinisanim.

  Dolaskom delta varijante koronavirusa na Kubu, slučajevi zaražavanja među decom naglo su porasli.

  “Zabrinjavajući je broj infekcija novim sojem koronavirusa koji su se dogodili na Kubi u poslednjih nekoliko meseci među decom”, napisao je kubanski ministar zdravlja Hoze Portal Miranda u članku na vladinom sajtu Cubadebate u septembru.

  “Mnogi pedijatrijski pacijenti prijavljeni u ozbiljnom ili kritičnom stanju su novorođenčad”, napisao je on.

  (AP Photo/Ramon Espinosa)

  Do sada je tokom pandemije kod najmanje 117.500 maloletnih osoba potvrđen koronavirus na Kubi, prema zvaničnim podacima.

  Vlada nije saopštila koliko je dece umrlo na Kubi tokom pandemije, ali od početka avgusta, 10 maloletnika, dece i odojčadi navodi se kao umrlo na dnevnim konferencijama za medije Ministarstva zdravlja.

  Zbog velikog broja slučajeva kubanski zvaničnici su početkom septembra odustali od planova za ponovno otvaranje škola.

  U septembru su zvaničnici rekli da će početi sa vakcinacijom dece u okviru plana da se više od 90% građana imunizuje i ponovo otvore međunarodne granice do sredine novembra. Zvaničnici su rekli da je malo verovatno da će se đaci vratiti u školske klupe pre toga.

  “Vakcina nije uslov za povratak u škole, ali pozivamo porodice da vakciniše svoju decu. Imamo vakcinu koja je 100% kubanska“, rekao je zamenik ministra obrazovanja Eugenio Gonzalez Perez.

  Kubanski regulator za lekove do sada je odobrio hitnu upotrebu tri domaće vakcine za koje kubanski naučnici kažu da su visoko efikasne u sprečavanju težih slučajeva i smrti usled koronavirusa.

  Dok su se kritičari žalili na preteranu tajnost kubanske vlade u vezi sa vakcinama, kubanski naučnici su prošle nedelje rekli da su počeli da razmenjuju podatke sa Svetskom zdravstvenom organizacijom radi dobijanja odobrenja za njihove vakcine.

  Kubanski državni proizvođači vakcina prvobitno su očekivali da će do septembra napraviti dovoljne doze za 11,2 miliona stanovnika ostrva, ali su kasnije rekli da ih je američki trgovinski embargo doveo do toga da ne ispune taj cilj.

  U avgustu, kada je pandemija izmakla kontroli u nekoliko provincija, Kuba je po prvi put počela da koristi kinesku vakcinu Sinofarm.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Kuba TVRDI: Imamo vakcinu 100 odsto efikasnu protiv TEŠKIH oblika kovida

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE