Prvi pozitivni trzaji: Nova procena MMF manje sumorna od prethodne

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prvi pozitivni trzaji: Nova procena MMF manje sumorna od prethodne

  Izgledi za globalnu privredu nisu tako sumorni kao što se procenjivalo pre tri meseca, izjavio je zvaničnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ukazujući na bolje od očekivanih pokazatelje iz razvijenih ekonomija i Kine.

  U celini gledano, izgledi za globalnu privredu su i dalje izazovni zbog pandemije koronavirusa i njenih posledica u mnogim ekonomskim sektorima, rekao je predstavnik MMF Geri Rajs.

  Situacija je i dalje “nesigurna” u mnogim zemljama u razvoju i na tržištima u nastajanju, uz izuzetak Kine, rekao je Rajs, napominjući da MMF takođe brinu i rastući dugovi.

  MMF bi 13. oktobra trebalo da objavi najnovije prognoze za svetsku privredu. U junu je povećao procenu pada globalnog BDP u 2020, predviđajući da će se smanjiti 4,9 posto, a ne tri procenta kao što su procenili u aprilu.

  Rajs nije izneo najnovije brojke, ali je istakao da su najnoviji podaci iz razvijenih privreda i Kine bolji nego što se očekivalo.

  “Podaci koji nam stižu u poslednje vreme sugerišu da su izgledi možda manje sumorni nego u vreme ažuriranih procena 24. jula, imajući u vidu naznake oporavka u nekim delovima globalne privrede”, rekao je novinarima na redovnom brifingu.

  Ukazao je i na naznake postepenog oporavka globalne trgovine, nakon masovnih karantina uvedenih kako bi se suzbilo širenje virusa.

  “Naglasio bih, ipak, da opasnost nije prošla i da su izgledi i dalje vrlo izazovni, najpre što se tiče mnogih tržišta u nastajanju i zemalja u razvoju, uz izuzetak Kine”, rekao je zvaničnik MMF.

  Mnoge od tih zemalja suočene su s kontinuirano slabom domaćom i slabijom inostranom potražnjom, smanjenim doznakama iz inostranstva i padom u turizmu, pojasnio je on.

  “Kad se sve uzme u obzir, jako se pribojavamo da će ova kriza poništiti napredak iz proteklih godina u smanjenju siromaštva i ostvarivanju ciljeva održivog razvoja”, istakao je Rajs, aludirajući da ciljeve UN o iskorenjivanju siromaštva i nejednakosti.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE