PRVI PUT nakon 13 meseci: Njujorška filharmonija pred publikom (FOTO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PRVI PUT nakon 13 meseci: Njujorška filharmonija pred publikom (FOTO)

  Njujorška filharmonija održala je svoj prvi koncert pred publikom posle istorijskog prekida od više od 13 meseci zbog pandemije koronavirusa.

  “U ime svih nas na bini dobrodošli nazad. Dugo smo sanjali o ovom trenutku,” rekao je dirigent Esa-Peka Salonen publici koja nije prisustvovala nekom koncertu tačno 400 dana.

  Koncert je održan u Kulturnom centru Šed (The Shed) na Menhetnu oko tri kilometara udaljenog od sedišta Filharmonije Grefen hola u Linkoln centru koji se renovira.

  Bio je smanjen broj muzičara i program je trajao sat, a svirali su tri dela muzičara Karolin Šo, Jana Sibelijusa i Riharda Štrausa.

  U sali za 1.200 ljudi, 150 gledalaca sa maskama

  U velikom Kulturnom centru Šed, otvorenom u aprilu 2019, bilo je 150 gledalaca sa maskama, sedeli su na stolicama proređenim da se održi distanca. Ta sala prima oko 1.200 ljudi.

  Izdate su elektronske karte sa vremenom određenim za ulazak, publici su merene temperature pre ulaska u dvoranu. Svaki gledalac je morao da ima dokaz o negativnom testu na kovid-19 ili potvrdu o završenoj vakcinaciji 14 dana ranije.

  Salonen, 62-ogodišnji muzički direktor Simfonije San Franciska i glavni dirigent Londosnkog filharmonijskog orkestra je gostujući dirigent ovog programa koji će se ponoviti petak uveče.

  “Ako smo nešto mi muzičari voleli tokom ovih 14 meseci i više to je da ništa, apsolutno ništa, ne može da zameni čin i ritual žive izvedbe”, rekao je on publici.

  Kako su živeli muzičari za vreme pauze?

  Za vreme pauze u nastupima nastale zbog korona virusa mnogi muzičari su držali časove. Muzičari Njujorške filharmonije dobijali su plate, mada smanjene za razliku njihovih kolega od članova Metropoliten opere kojima su u više dugih perioda obustavljana primanja.

  Njujorška filharmonija se poslednji put okupila pred publikom 10. marta prošle godine za koncert Kloda Debisija uz mecosopran Izabel Leonard i dirigenta Luisa Langrea.

  Od tada je samo “šačica” muzičara Filharmonije svirala zajedno u javnosti na malim pokretnim izvedbama oko Njujorka i kao kvartet na Floridi gde su labaviji propisi oko kovida.

  Izvor: Beta/AP

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE