Prvi rezultati ŠOKANTNI: Pri kraju VELIKA akcija u otkrivanju LAŽNOG MEDA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prvi rezultati ŠOKANTNI: Pri kraju VELIKA akcija u otkrivanju LAŽNOG MEDA

  U Srbiji je pri kraju velika akcija otkrivanja lažnog meda, najšira ikada sprovedena kod nas, a sve ukazuje na to da će rezultat biti šokantan, kaže za Sputnjik predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) dr Rodoljub Živadinović.

  Tu akciju, u koju je uključena veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede, predvodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, ističe on, napominjući da dok istraga traje, te institucije ne mogu da objavljuju rezultate do kojih su došli.

  Ipak, kaže da prema trenutnim analizama ima oko 40 odsto falsifikata, ali to je ono što je do sada nađeno u akciji i ako bismo je ponovili, našli bismo toga još. Kaže da je, koliko mu je poznato, dobar deo posla urađen, ali da moraju da se obiđu još neki proizvođači.

  “Inspekcija ne može da postigne sve da uradi. Mi smo se trudili da pomognemo državi, više od 500 objekata smo prijavili. Skoro 200 uzoraka je uzeto od različitih proizvođača. Kada se sve završi, mislim da ćemo biti šokirani onim što je nađeno – a to je da su rafovi puni falsifikata.”

  Dodaje, međutim, da su nekima već stigle milionske kazne, jer postoje slučajevi koji ne zahtevaju analizu meda. Reč je o onima kod kojih deklaracije na proizvodima nisu usklađene sa propisima, što je dovoljno da takve proizvode veterinarska inspekcija odmah povlači iz prometa, bez slanja na analizu.

  Ušećereni sirup

  “Imate tako na tržištu takozvani pekarski med kome je cena enormno niska, negde čak i 300-400 dinara za kilogram”, kaže on, napominjući da na tom proizvodu, prema zakonu, ne sme da piše da je reč o pekarskom medu poreklom od bagrema ili livadskog bilja, a to se ipak radi.

  Predsednik SPOS napominje da je cena pravog bagremovog meda u otkupu, dakle ona koju pčelar dobije bila oko 800 dinara. Kada se na to dodaju svi ostali troškovi – pakovanje, PDV, sa trgovinskim maržama onda izađe 1.200-1.300 dinara.

  Pekarski med, pak, nije ništa drugo do slučajno pregrejani med u kome je uništeno ono što je pčela u njega ugradila i više nema bilošku vrednost koju ima pravi med. Radi se, kako kaže, o teškim zloupotrebama, jer je reč o proizvodima u kojima uopšte nema meda, ili ga je veoma malo i uglavnom je reč o ušećerenom sirupu.

  “Kakav apsurd. Pored domaćeg meda vrhunskog kvaliteta koji završava u inostranstvu, kao što je ovih dana u Italiju otišlo pet poslednjih šlepera bagremovog meda, srpski potrošači uglavnom kupuju nešto što se samo tako zove, a ustvari je falsifikat.”

  Smešne kazne – plate i idu dalje

  Falsifikati nisu samo specifičnost Srbije, nego generalna pojava svuda u svetu, a na državi da promenom propisa zaustavi masovno falsifikovanje meda, onako kako je to učinjeno u EU, kaže Živadinović koji smatra da su “kod nas kazne smešne”. Kod nas je to preraslo u bezobrazluk. Kada vas neko kazni jednom trebalo bi da ispravite grešku. Ali to se ne dešava, plati se kazna i ide se dalje, napominje on.

  Kada država ima želju da reši problem, ona će ga i rešiti, a to je vrlo jednostavno. Treba promeniti zakonodavstvo, povećati kazne, napraviti efikasan sistem za zatvaranje pogona koji svesno krše zakon, zaključuje Živadinović.

  Izvor: Sputnjik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE